Toelichting portie groottes en voedingswaarde

jan 22, 2019

Bij het opstellen van mijn recepten ben ik erg kritisch op de ingrediënten en de hoeveelheden die ik hiervoor kies. Mijn focus ligt op voldoende eiwitten, kleine porties en laag in (snelle) suikers en koolhydraten. Daarnaast let ik op het verbeteren van de vezelinname en het verhogen van de groente en fruitconsumptie.

Ik volg hierbij ook de dieetbehandelrichtlijn: ‘Richtlijn 41: Bariatrische chirurgie bij obesitas II en III’.

 

Portie groottes:

Hoe het eten en drinken verloopt na operatie is heel persoonlijk. Ieder individu is anders, zowel qua lichaam als geest. Daarom reageert iedereen weer anders op voeding na de ingreep.

Ik probeer hier zoveel mogelijk rekening mee houden.

Toch zullen sommige porties te groot of te klein zijn. Dit is onder andere afhankelijk van de fase waarin je zit na operatie. Vlak na operatie kun je veel minder eten/drinken dan één tot meerdere jaren na de ingreep. Daarnaast is de portie die ik zou adviseren ook afhankelijk van je gewicht, lengte, leeftijd, geslacht en bewegingspatroon.

Voor een individueel advies wil ik je adviseren om dit te bespreken met je begeleidend diëtist in het behandelcentrum of praktijk waar je wordtbegeleid bent.

Bij sommige gerechten heb ik vermeld hoe je een gerecht zou kunnen aanvullen als je meer op kunt dan de hoeveelheid die vermeld staat of welke ingrediënten je zou moeten opeten om zoveel mogelijk eiwitten binnen te krijgen.

 

Voedingswaarde

Bij de recepten staat de hoeveelheid eiwit per portie vermeld. Maar andere voedingswaarden zoals calorieën, koolhydraten of vetten staan niet vermeld. Dit is met een reden.

Ik ben van mening dat de fase van ‘op dieet zijn’ voorbij is na een maagverkleining. Begrijp me niet verkeerd, er moet natuurlijk nog steeds worden opgelet wat er wordt gegeten en gedronken. Maar ik wil niemand stimuleren om elke dag calorieën te gaan tellen. Uiteraard kan het soms nuttig zijn om enkele dagen te noteren wat je hebt binnen gekregen maar zeker niet continue.

Lijngericht eetgedrag zal op de lange termijn weinig tot veel voordelen bieden. Ik probeer smaakvolle recepten te creëren die gezond zijn. Ik houd zoveel mogelijk rekening met calorieën, koolhydraten en vetten. Dit doe ik in eerste instantie ook om klachten te voorkomen, zoals een dumping. Voor de langere termijn na operatie let ik op de calorieën omdat dan de fase kan aanbreken dat je weer aankomt in gewicht.

Meer artikelen

Buikgriep of voedselvergiftiging na een maagverkleining

Buikgriep of voedselvergiftiging na een maagverkleining

Het is zonder een maagverkleining al ontzettend vervelend om buikgriep te hebben, maar misschien nog wel extra vervelend wanneer je een maagverkleining hebt. Wanneer je niet ziek bent, kan voldoende eten en drinken al een uitdaging zijn. Daarbij is er na een...

“De vastloper” passageklachten na een maagverkleining

“De vastloper” passageklachten na een maagverkleining

In dit artikel ga ik in op de passageproblemen na een maagverkleining of maagomleiding, onder lotgenoten wordt dit vaak ‘de vastloper’ genoemd. Zeker in de eerste maanden na een gastric bypass operatie kunnen diverse klachten worden ervaren. Bijvoorbeeld het gevoel...

Kan je maag oprekken na een maagverkleining?

Kan je maag oprekken na een maagverkleining?

Een vraag die vaak wordt gesteld door mensen die  een maagverkleiningsoperatie hebben ondergaan. Kan de maag weer oprekken als ik te veel eet, met als gevolg dat ik weer aankom in gewicht? Ik ging hierover in gesprek met obesitas chirurg, Yair Acherman, werkzaam in...