Gram eiwit

Bibian Visser: schrijfster van de twee boeken: ‘Een maagverkleining en dan?’ en ‘Dagboek van mijn maagverkleiningstraject‘ .  Alletwee de boeken zou ik van harte aanraden aan ieder persoon die een maagverkleiningsoperatie overweegt. 

Recent heb ik een kop koffie met Bibian gedronken voor het interview wat je hier kunt terug lezen. Na afloop van het gesprek stelde ik haar de vraag wat een van haar favoriete gerechten is sinds haar maagverkleiningsoperatie. Het gerecht wat zij noemde: zalm met zeekraal. Een smakelijk en gezond gerecht wat gemakkelijk te bereiden is.

Zalm is een vette vis en bevat de gezonde omega-3-vetzuren. Ondanks het hogere vetgehalte van de vis valt dit vaak goed na een maagverkleining. Dit komt door de vetzuursamenstelling die de vis lichtverteerbaar maakt. Een extra voordeel van (gezonde) vetten is dat dit een positieve uitwerking heeft op de stoelgang bij obstipatieklachten.  

Ook zeekraal heeft een heel gezond imago omdat het rijk is aan verschillende mineralen. Wanneer je het gerecht niet helemaal opkrijgt, adviseer ik de voorkeur te geven aan het opeten van de zalm moot.

 

Ingredienten

Voor 1 persoon

  • 1  moot zalm van ongeveer 125-150 gram 
  • 1 theelepel viskruiden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram zeekraal
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen

Bereiding

Stap 1 Verwarm de oven voor op 225 graden. Strooi de viskruiden en gemalen peper over de moot zalm.  Leg de zalm in een ingevettte ovenschaal. Plaats de zalm 10 minuten in de oven. 

Stap 2 Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan.  Roerbak de knoflook en de zeekraal al omscheppend 5 minuten. 

Stap 3 Doe de zeekraal op een bord en plaats de zalmfilet er bovenop. Serveer het gerecht met schijfjes citroen. 

Variatiemogelijkheid:

Voor dit gerecht is het ook erg lekker om verse kruiden te gebruiken zoals dille of dragon. 

NIet zo’n fan van zeekraal? Of kun je het product helaas niet vinden bij jou in de supermarkt? Denk dan aan gewokte courgette, peultjes, spinazie, broccoli of groene arsperges. 

Meer recepten

Zomerse wraps met zalm en avocado

Het klinkt misschien als veel werk: je wraps zelf maken. Maar dat valt reuze mee! En er zitten grote voordelen aan: deze wraps bevatten meer vezels en meer eiwit. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor de kant en klare volkoren wraps of de bieten-, wortelwraps. Dit...

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Vispotje met kabeljauw

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...