Gram eiwit

Bibian Visser: schrijfster van de twee boeken: ‘Een maagverkleining en dan?’ en ‘Dagboek van mijn maagverkleiningstraject‘ .  Alletwee de boeken zou ik van harte aanraden aan ieder persoon die een maagverkleiningsoperatie overweegt. 

Recent heb ik een kop koffie met Bibian gedronken voor het interview wat je hier kunt terug lezen. Na afloop van het gesprek stelde ik haar de vraag wat een van haar favoriete gerechten is sinds haar maagverkleiningsoperatie. Het gerecht wat zij noemde: zalm met zeekraal. Een smakelijk en gezond gerecht wat gemakkelijk te bereiden is.

Zalm is een vette vis en bevat de gezonde omega-3-vetzuren. Ondanks het hogere vetgehalte van de vis valt dit vaak goed na een maagverkleining. Dit komt door de vetzuursamenstelling die de vis lichtverteerbaar maakt. Een extra voordeel van (gezonde) vetten is dat dit een positieve uitwerking heeft op de stoelgang bij obstipatieklachten.  

Ook zeekraal heeft een heel gezond imago omdat het rijk is aan verschillende mineralen. Wanneer je het gerecht niet helemaal opkrijgt, adviseer ik de voorkeur te geven aan het opeten van de zalm moot.

 

Ingredienten

Voor 1 persoon

  • 1  moot zalm van ongeveer 125-150 gram 
  • 1 theelepel viskruiden
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 100 gram zeekraal
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen

Bereiding

Stap 1 Verwarm de oven voor op 225 graden. Strooi de viskruiden en gemalen peper over de moot zalm.  Leg de zalm in een ingevettte ovenschaal. Plaats de zalm 10 minuten in de oven. 

Stap 2 Snijd ondertussen de knoflook fijn. Verhit de olie in een koekenpan.  Roerbak de knoflook en de zeekraal al omscheppend 5 minuten. 

Stap 3 Doe de zeekraal op een bord en plaats de zalmfilet er bovenop. Serveer het gerecht met schijfjes citroen. 

Variatiemogelijkheid:

Voor dit gerecht is het ook erg lekker om verse kruiden te gebruiken zoals dille of dragon. 

NIet zo’n fan van zeekraal? Of kun je het product helaas niet vinden bij jou in de supermarkt? Denk dan aan gewokte courgette, peultjes, spinazie, broccoli of groene arsperges. 

Meer recepten

Zalmburgertjes

Zalmburgertjes

Deze zalmburgertjes kun je op heel veel manieren eten. Je kunt ze eten als tussendoortje of als hapje bij een feestelijke gelegenheid. Je zou ze ook op een (volkoren) wrap kunnen eten voor de lunch of door een salade heen. Daarnaast kun je ook grotere burgers maken en...

Ovenschotel met pompoen

Ovenschotel met pompoen

Een lekkere ovenschotel voor in de herfst met pompoen. Wanneer je niet zo veel tijd hebt om te koken, zou je voorgesneden blokjes pompoen kunnen kiezen in plaats van een hele pompoen. Dit gerecht is voor 4 tot 6 personen, afhankelijk van de portie die je op kunt en de...

Goulashsoep

Goulashsoep

Een lekkere maaltijdsoep voor regenachtige en koude dagen. Omdat deze soep zo goed gevuld is, bevat het voldoende eiwitten om een lunch of diner te vervangen. Wanneer je rundvlees niet goed kunt verdragen zou je kunnen kiezen voor kip in plaats  van de...