Gram eiwit

Vispotje met kabeljauw

jan 12, 2020

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.

Ingredienten

Voor 4 personen

  • 4 moten kabeljauw (a 125 gram)

  • 1 prei

  • 200 gram aardappelen

  • 4 takjes tijm

  • 15 gram basilicum

  • 125 gram zure room

  • 1 pakje kookzuivel van 250 ml

  • 80 gram geraspte kaas

  • 4 eetlepel pijnboompitjes

Bereiding

Stap 1 Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil je aardappelen en snijd in kleine blokjes. Kook de aardappelen voor 5 minuten.

Stap 2 Snijd de prei in ringetjes en de kabeljauw in blokjes van 4 bij 4 centimeter.

Stap 3 Verhit een eetlepel olijfolie in een hapjespan. Wok hierin de prei voor enkele minuten. Voeg vervolgens de aardappelen toe en bak totdat ze licht goudbruin zijn. Doe als laatste de kabeljauw erbij en roer kort door, de vis hoeft niet gaar te worden. Laat het geheel iets afkoelen.

Stap 4 Verwijder de steeltjes van de kruiden en snijd de blaadjes fijn. Roer de kookzuivel en zure room door elkaar en doe de kruiden erbij.

Stap 5 Verdeel het kabeljauw-preimengsel over 4 ovenvaste schaaltjes of 1 grote overschaal. Schenk de zuivel eroverheen. Verdeel de kaas en pijnboompitjes over de schaal(tjes) en plaats het geheel voor 15 -20 minuten in de oven.

Variatiemogelijkheid:

In plaats van kabeljauw kun je natuurlijk ook kiezen voor een andere witvis of zalm.

Eet je liever koolhydraat arm? Dan zou je de aardappel ook kunnen weglaten en kunnen vervangen door bijvoorbeeld broccoli, doperwten, courgette of wortel.

Meer recepten

Zomerse wraps met zalm en avocado

Het klinkt misschien als veel werk: je wraps zelf maken. Maar dat valt reuze mee! En er zitten grote voordelen aan: deze wraps bevatten meer vezels en meer eiwit. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor de kant en klare volkoren wraps of de bieten-, wortelwraps. Dit...

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Stoofpotje met kip, pompoen en pruim

Het wordt steeds kouder en dan krijg ik altijd zin in stoofvlees. Helaas verdraagt niet iedereen stoofvlees meer na een maagverkleining, ook al is het boterzacht. Gelukkig kun je ook erg lekkere stoofgerechten met kip maken, zoals dit gerecht! Het gerecht heeft een...