Gram eiwit

Vegetarische groentelasagne

feb 16, 2019

Een vegetarische groentelasagne zonder lasagnebladen. Ideaal als pasta niet prettig valt na een maagverkleiningsoperatie of als je koolhydraatarm wilt eten. Ik ben zelf dol op de Italiaanse keuken en vind deze lasagne erg lekker.

Heb jij of een van je tafelgenoten niet genoeg aan 1/6 deel van de lasagne. Serveer dan een frisse groene salade bij dit gerecht. 

Ingredienten

Voor 6 personen

  • 1 ui

  • 1 teentje knoflook

  • 1 pak of fles ‘Pas­sa­ta di po­mo­doro’

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 300 gram vegetarisch gehakt

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden

  • 2 courgettes

  • 1 pot geroosterde paprika’s

  • 1 bakje ricotta á 250 gram

  • 100 gram geraspte 30+ kaas

  • 2 trostomaten

Bereiding

Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden. Snipper de ui en knoflook fijn. Verhit de olijfolie in een koekenpan en voeg het gehakt toe. Bak het gehakt enkele minuten. Voeg vervolgens de ui, knoflook en paprikapoeder toe en laat dit even meebakken. Doe vervolgens de passata di pomodoro en de Italiaanse kruiden erbij en laat dit even rustig doorkoken.

Stap 2 Snijd met een mandoline of kaasschaaf dunne plakken van de courgettes. Laat de geroosterde paprika’s goed uitlekken. Snijd de tomaten in plakjes.

Stap 3 Neem vervolgens een ovenschaal. Schep een flinke opscheplepel van de tomatengehaktsaus in de ovenschaal en smeer dit uit over de bodem. Leg hier vervolgens de helft van de plakken courgette op. Smeer de helft van de ricotta uit over de plakken courgette. Maak dan een laag van de gegrilde paprika’s. Plaats op deze laag de helft van de tomatengehaktsaus. Vervolgens nog een laag van de plakken courgette. Plaats hier bovenop het resterende deel tomatengehaktsaus en de ricotta. Strooi de geraspte kaas eroverheen en leg hierop de plakjes tomaat.

Stap 4 Plaats de ovenschaal 45 minuten in het midden van de oven.

Variatiemogelijkheid:

Je kunt nog allerlei verschillende lagen groenten toevoegen als je dit lekker vindt. Denk aan een laag gewokte spinazie, dunne plakken geblancheerde wortel of gegrilde plakken aubergine.

Meer recepten

Zomerse wraps met zalm en avocado

Het klinkt misschien als veel werk: je wraps zelf maken. Maar dat valt reuze mee! En er zitten grote voordelen aan: deze wraps bevatten meer vezels en meer eiwit. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor de kant en klare volkoren wraps of de bieten-, wortelwraps. Dit...

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Vispotje met kabeljauw

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...