Gram eiwit

Speculaascake

okt 28, 2020

 Deze cake is niet alleen voor sinterklaas, maar lekker het gehele jaar door. Door de pompoen en jam blijft de cake lekker smeuig.  Het amandelschaafsel geeft een extra bite.  Ben jij geen fan van gember? Kies dan voor sinaasappeljam of een suikervrije variant: Sukrin Gold. 100 gram Sukrin is voldoende om de cake een lekkere zoete smaak te geven. 

Ingredienten

Voor 4 tot 6 personen

  • 400 gram pompoen

  • 100 gram amandelmeel

  • 150 gram volkoren meel

  • 175 gram gemberjam

  • 80 gram boter

  • 20 gram speculaaskruiden

  • 3 eieren

  • 100 gram hüttenkäse

  • 1 theelepel baking soda

  • Mespunt zout

Bereiding

Stap 1 Verwarm de oven voor op 160 graden. Snijd de pompoen in blokjes. Kook de pompoen in 15 minuten gaar. Giet de blokjes vervolgens af en laat ze met de deksel eraf even uitstomen en afkoelen.

Stap 2 Doe de pompoen, gemberjam en hüttenkäse in een mengbeker en pureer het geheel met een staafmixer.

Stap 3 Smelt de boter in de magnetron. Mix de boter met een mixer en voeg één voor één de eieren toe. Voeg vervolgens het pompoenmengsel toe.

Stap 4 Roer in een kom het volkorenmeel, amandelmeel, speculaaskruiden, baking soda en het zout door elkaar. Voeg de droge bestanddelen geleidelijk toe bij het beslag.

Stap 5 Giet het beslag in een ingevette bakvorm, strooi de geschaafde amandel er bovenop. Plaats de cake 60 tot 70 minuten in de oven. Prik ter controle met een satéprikker in de cake. Blijft er beslag hangen aan de prikker, plaats de cake dan nog 10 minuten extra in de oven. Indien de cake te donker wordt, kun je hem afdekken met aluminiumfolie. 

Bewaaradvies

Omdat de cake wat smeuiger is, is het belangrijk om deze in de koelkast te bewaren. Je kunt de cake 3 dagen bewaren. Anders is het een goed idee om de cake in plakjes in te vriezen.

Meer recepten

Pistache koekjes

Dit recept kwam ik tegen op de website van Laura’s bakery en omdat ze er zo ontzettend smakelijk uitzagen wilde ik graag een suikerarme versie uitproberen. En dat is naar mijn mening goed geslaagd. Voor zoetstof gebruikte Sukrin Icing omdat ik de smaak veel beter vind...

Appelflappen uit de oven

Ingredienten Voor 10 stuks 5 vellen filodeeg  2 kleine zoete appels 50 gram rozijnen 1 ei 1 theelepel kaneel 2 eetlepels amandelmeel Bereiding Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Plaats de appelstukjes in een kom en...

Kwark oliebollen

Ingredienten Voor 12 stuks 250 gram (spelt)meel 250 gram vanillekwark (ik koos voor Milde kwark van Campina) 1 ei ½ zakje gist Mespunt zout 1 theelepel kaneel 50 gram rozijnen 50 gram sukade (optioneel) Sinaasappelschil van één sinaasappel Zonnebloemolie Bereiding...