Gram eiwit

Sinaasappel wortelcake

apr 25, 2019

Een korte uitleg waarom ik heb gekozen voor zo’n (grote) hoeveelheid jam. Want daar zit toch ook veel suiker is. Nu is dit een van de feestrecepten, dus niet voor alle dag en ik wilde hem iets zoeter maken zodat het ook een cake blijft. Ik koos voor de jam van Bonne Maman met meer fruit en minder suiker. Deze bevat 30% minder suiker dan de gemiddelde jam. Bij een traditioneel cake recept wordt vaak 200 tot 250 gram suiker gebruikt. Door te kiezen voor dezelfde hoeveelheid aan halvajam krijg je nog maar 40% koolhydraten binnen ten opzichte van (kristal)suiker. Zie hieronder bij het overzicht als je bij bakken een alternatief zoekt voor suiker.

Laat je niet van de wijs brengen door verkooppraatjes over pure rietsuiker, agavestroop of honing.

 Product

Suikers / koolhydraten per 100 gram

Suiker (basterd, kristal)

100 gram

Rietsuiker (pure, ruwe)

100 gram

Dadelstroop

88 gram

Honing

80 gram 

Agavestroop

77 gram

Stroop

72 gram 

Appelstroop

67 gram 

Dadels

64 gram 

Jam

60 gram 

Halvajam (minder suiker/fruitspread)

20-40 gram (afhankelijk van het merk)

Bananen

20 gram

Appelmoes

15

Ingredienten

Voor ongeveer 15 plakken

  • 50 gram ongezouten roomboter

  • 250 gram sinaasappeljam 

  • 2 middelgrote eieren

  • 200 gram hüttenkäse 

  • 100 gram amandelmeel

  • 250 gram griesmeel

  • ½ zakje bakpoeder

  • Mespunt zout

  • 300 gram winterpeen 

  • 1 sinaasappel

Bereiding

Stap 1 Verwarm de oven op 180 graden

Stap 2 Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Mix met een handmixer of keukenmachine de boter samen met de jam. Pureer ondertussen de hüttenkäse samen met de eieren met een staafmixer. Voeg dit vervolgens toe aan het beslag.

Stap 3 Voeg dan het amandelmeel, griesmeel, bakpoeder en zout toe. Mix het geheel enkele minuten goed door.

Stap 4 Schil de winterpeen en rasp deze fijn. Rasp met een fijne rasp de sinaasappelschil. Voeg de wortel en sinaasappelrasp toe aan het beslag.

Stap 5 Doe het beslag in een ingevet cakeblik. Plaats de cake 50 minuten in het midden van de oven.

Variatiemogelijkheid en bewaaradvies:

In plaats van sinaasappeljam zou je ook kunnen kiezen voor abrikozenjam of rozenbotteljam. De cake is buiten de koelkast 7 dagen houdbaar. Wanneer je de cake invriest, is deze tot 3 maanden te bewaren.

Meer recepten

Koninginnesoep

Koninginnesoep

Dit recept kwam ik tegen op de website van Laura’s bakery en omdat ze er zo ontzettend smakelijk uitzagen wilde ik graag een suikerarme versie uitproberen. En dat is naar mijn mening goed geslaagd. Voor zoetstof gebruikte Sukrin Icing omdat ik de smaak veel beter vind...

Zalmburgertjes

Zalmburgertjes

Deze zalmburgertjes kun je op heel veel manieren eten. Je kunt ze eten als tussendoortje of als hapje bij een feestelijke gelegenheid. Je zou ze ook op een (volkoren) wrap kunnen eten voor de lunch of door een salade heen. Daarnaast kun je ook grotere burgers maken en...

Ovenschotel met pompoen

Ovenschotel met pompoen

Een lekkere ovenschotel voor in de herfst met pompoen. Wanneer je niet zo veel tijd hebt om te koken, zou je voorgesneden blokjes pompoen kunnen kiezen in plaats van een hele pompoen. Dit gerecht is voor 4 tot 6 personen, afhankelijk van de portie die je op kunt en de...