Gram eiwit
Rode linzensoep met kip
Een goedgevulde maaltijdsoep van rode linzen en kippendijen. Gemakkelijk te bereiden en vult ook erg goed.
Voor de mensen waarbij het eten en drinken nog moeizaam gaat zou ik aanraden om de soepstengel buiten beschouwing te laten. Voor wie meerdere jaren geleden is geopereerd en op zoek is naar meer verzadiging: dan is deze volkoren soepstengel echt een leuke aanvulling bij dit heerlijke soepje.
Ingredienten
Voor 4 tot 6 porties
- 2 grote uien
- 2 tenen knoflook, fijn gesneden
- 2 eetlepels olijfolie
- ½ theelepel chilivlokken
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 1 theelepel komijnpoeder
- 5 cm verse gember
- 200 gram rode linzen
- 2 bouillonblokjes (groente of kip) (voor een halve liter)
- 300 gram kippendijen
- 1 blik tomatenblokjes
- Paar takjes verse koriander
Voor de soepstengel:
- 150 gram volkoren meel
- 75 ml kwark
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel droge gist
- 1 theelepel gedroogde koriander
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 1/2 theelepel zout
Bereiding
Stap 1 Snipper de uien en hak de knoflook fijn. Schil het stuk gember en rasp dit fijn met een keukenrasp.
Stap 2 Verhit de olijfolie in een soeppan. Fruit hierin de ui 5 minuten. Voeg dan de knoflook en gember toe en bak nog een minuut mee. Voeg vervolgens de gedroogde kruiden toe en bak ze kort mee zodat de aroma’s goed vrijkomen. Giet 800 ml water toe, samen met de rode linzen, de bouillonblokjes en de tomatenblokjes. Breng het geheel aan de kook en zet vervolgens het vuur laag. Voeg na 10 minuten de kip toe en laat deze 20 minuten meekoken.
Stap 3 Haal na 20 minuten de kip uit de pan en pluis deze met 2 vorken uit elkaar. Doe de kip terug in de pan. Kruid de soep met peper en eventueel met zout.
Stap 4 Serveer de soep met wat gehakte koriander.
Bereiden van de soepstengel:
Stap 1 Doe 100 ml lauwwarm water in een kommetje en roer hier de gist door heen. Doe het volkoren meel in een mengkom en strooi het zout er overheen. Maak een kuiltje in het midden van het meel en giet hier het gistmengsel in en de olijfolie. Kneed alle ingrediënten goed door elkaar tot een soepel deeg. Maak een bal van het deeg en leg dit terug in de mengkom. Dek de kom af met een theedoek en laat een uur op een warme plek in huis rijzen.
Stap 2 Verwarm de oven voor op 180 graden. Kneed het deeg kort door nadat het gerezen is. Maak dan 12 kleine balletjes van het deeg. Zorg ervoor dat de balletjes even groot zijn, ongeveer de grootte van een golfbal. Nu komt het rollen van de stengels. Ik koos ervoor om ze tussen mijn handen uit te rollen, maar je kunt ook je aanrecht bestuiven met wat bloem en de deegroller gebruiken om de soepstengel uit te rollen. Zorg dat de soepstengels ongeveer een halve cm dik zijn.
Stap 3 Bekleed de bakplaat met bakpapier en leg de soepstengels er op. Schuif de soepstengels in de voorverwarmde oven en bak in 10 – 12 minuten goudbruin.
Bewaaradvies
Laat de soep die je over hebt, direct afkoelen. Als de soep is afgekoeld kun je hem nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de soep natuurlijk ook invriezen, bijvoorbeeld in 1 persoonsporties, dan kun je hem voor 3 maanden bewaren.
Meer recepten
Hartige muffins
Enige tijd geleden kreeg ik dit recept van Joost Teunissen van @gastricbyjoost. Echt een lekker en gemakkelijk recept. Dit recept is eiwitrijk! Een muffin bevat 10 gram eiwit. Daarnaast kun je met dit gerecht zo veel variëren. Bekijk in het recept welke leftovers je...
Zalmburgertjes
Deze zalmburgertjes kun je op heel veel manieren eten. Je kunt ze eten als tussendoortje of als hapje bij een feestelijke gelegenheid. Je zou ze ook op een (volkoren) wrap kunnen eten voor de lunch of door een salade heen. Daarnaast kun je ook grotere burgers maken en...
Ovenschotel met pompoen
Een lekkere ovenschotel voor in de herfst met pompoen. Wanneer je niet zo veel tijd hebt om te koken, zou je voorgesneden blokjes pompoen kunnen kiezen in plaats van een hele pompoen. Dit gerecht is voor 4 tot 6 personen, afhankelijk van de portie die je op kunt en de...