Gram eiwit

Quiche met kwarkdeeg, pompoen en spinazie

jul 24, 2018

Deze quich is erg eiwitrijk! Bij het eten van 1/8 deel, krijg je al 26 gram eiwitten binnen maar misschien lukt het jou wel om 1/6 op te krijgen. Het hoge gehalte aan eiwitten is te danken aan zowel de vulling als het deeg.

De vulling bevat meerdere bronnen van eiwit: kippendijen, eieren, kwark en geraspte kaas. Je zou in plaats van pompoen en spinazie ook kunnen kiezen voor broccoli en prei of tomaten en courgette!

Het is misschien wat meer moeite om het deeg zelf te bereiden maar het is het zeker waard. Het levert meer eiwit op dan het kant en klare hartige taart deeg en minder calorieën dan bladerdeeg. Maar het is vooral erg lekker! Daarnaast kun je voor elk soort bloem of meel kiezen dat je wilt: volkorenbloem, speltmeel of glutenvrij boekweitmeel.

Heb je te weinig tijd voor de bereiding van het deeg, kies dan voor de kant en klare variant.

Ingredienten

Voor 6 – 8 porties

Voor het deeg:

  • 200 gram tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 4 eetlepels plantaardige olie
  • 150 magere kwark

Voor de vulling:

  • 400 gram kippendijen
  • 500 gram pompoen
  • 200 gram spinazie
  • 1 rode ui
  • 5 eieren
  • 150 ml magere kwark
  • Paar takjes tijm
  • Peper en eventueel zout
  • 100 gram geraspte 30+ kaas

Bereiding

Stap 1: Meng alle de ingrediënten voor het deeg door elkaar en kneed dit goed door. Laat het deeg 30 minuten afgedekt in de koelkast liggen.

Stap 2: Verwarm de oven op 200 graden. Schil de pompoen en snijd in kleine stukjes. Kook de pompoen voor 5 minuten en laat goed uitlekken. Snijd de ui en de knoflook fijn en de kippendijen in blokjes.

Stap 3: Verhit wat olijfolie in een koekenpan. Bak de kippendijen tot deze goudbruin zijn, voeg de ui en knoflook toe en bak nog 5 minuten. Voeg als laatste de spinazie toe en roerbak deze totdat de spinazie geslonken is. Laat het geheel goed uitlekken tot al het vocht van de spinazie eruit is. Doe dit eventueel in een vergiet. Meng vervolgens de pompoen er voorzichtig doorheen.

Stap 4: Kluts de eieren in een maatbeker los met een vork of garde en roer vervolgens de kwark er doorheen. Breng op smaak met peper, tijmblaadjes en eventueel zout.

Stap 5: Haal het deeg uit de koelkast en rol dit uit over een met bloem bestrooid oppervlak. Leg het deeg in een ingevette springvorm (ong. 27 cm doorsnee). Druk het deeg goed aan zodat er geen luchtbelletjes zitten tussen het deeg en de springvorm. Snijd het overtollige deeg bij de randjes weg. Prik de bodem in met een vork.

Stap 6: Doe het kip-pompoenmengsel in de springvorm. Schenk het eiermengsel er overheen en verdeel de geraspte kaas als laatste over de quich. Plaats de quich 50-60 minuten in het midden van de oven, totdat de kaas goudkleurig-bruin is en het eiermengsel gestold.

Bewaaradvies

Grote kans dat de taart niet direct op gaat. Maar de volgende dag is hij nog steeds erg lekker! Je kunt misschien een stuk meenemen naar je werk, indien er een koelkast en magnetron aanwezig is.

Het lekkerst is om de quich in de oven op te warmen. Verwarm de oven voor op 180 graden en plaats het stuk quich 20-30 minuten in de oven. Dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.

Wil je een deel van de quich bewaren? Plaats deze dan zo snel mogelijk nadat hij is afgekoeld in de koelkast of vriezer. In de koelkast is de quich 2 dagen houdbaar en 3 maanden in de  vriezer.

Meer recepten

Zomerse wraps met zalm en avocado

Het klinkt misschien als veel werk: je wraps zelf maken. Maar dat valt reuze mee! En er zitten grote voordelen aan: deze wraps bevatten meer vezels en meer eiwit. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor de kant en klare volkoren wraps of de bieten-, wortelwraps. Dit...

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Vispotje met kabeljauw

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...