Gram eiwit
Pistache tulband
Dit is echt een lekker recept. Zelf ben ik een groot fan van pistache, en die smaak komt erg goed naar voren in dit gerecht. Deze tulband is behoorlijk minder zoet dan de gemiddelde cake. Ook is dit niet een hele magere cake. Amandelmeel bevat meer energie dan gewone meel of bloem. Maar het bevat wel een stuk minder koolhydraten en daarnaast meer eiwitten. Ook maak je aanzienlijk minder gebruik van suiker en (room)boter, waardoor de kans op dumping, late dumping en maagzuur kleiner is.
Ik ben van mening dat dit een recept voor de feestdagen is wat meer energie mag bevatten dan je gewoonlijke tussendoortje. Het is fijn als je iets lekkers kunt serveren voor je gasten waarbij jij zelf ook gemakkelijk een plakje mee kunt eten. Een extra voordeel: je krijgt meer dan driemaal zoveel eiwitten binnen als bij een gewoon plakje cake.
Ingredienten
Voor 15 plakken
- 50 gram boter (op kamertemperatuur)
- 50 gram honing
- 5 eieren
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel kaneel
- 250 gram amandelmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 150 gram abrikozen
- 125 gram pistachenoten
Bereiding
Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden.
Stap 2 Klop met een mixer of keukenmachine de honing samen met de boter. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Schep vervolgens het zout, de kaneel, amandelmeel en bakpoeder erbij en mix tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.
Stap 3 Snijd de abrikozen in kleine stukjes. Hak de pistachenootjes redelijk fijn. Meng de abrikozen en de helft van de pistachenootjes door het beslag.
Stap 4 Vet de tulbandvorm in met wat boter, doe dit met iets meer boter dan dat je normaal gesproken zou doen, zodat de gehakte pistachenootjes goed blijven plakken.
Stap 5 Strooi de overgebleven pistachenootjes in tulbandvorm en druk zachtjes aan. Giet vervolgens het beslag in de tulbandvorm. Plaats in de oven voor 35 minuten.
Meer recepten
Pistache koekjes
Dit recept kwam ik tegen op de website van Laura’s bakery en omdat ze er zo ontzettend smakelijk uitzagen wilde ik graag een suikerarme versie uitproberen. En dat is naar mijn mening goed geslaagd. Voor zoetstof gebruikte Sukrin Icing omdat ik de smaak veel beter vind...
Appelflappen uit de oven
Ingredienten Voor 10 stuks 5 vellen filodeeg 2 kleine zoete appels 50 gram rozijnen 1 ei 1 theelepel kaneel 2 eetlepels amandelmeel Bereiding Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Plaats de appelstukjes in een kom en...
Kwark oliebollen
Ingredienten Voor 12 stuks 250 gram (spelt)meel 250 gram vanillekwark (ik koos voor Milde kwark van Campina) 1 ei ½ zakje gist Mespunt zout 1 theelepel kaneel 50 gram rozijnen 50 gram sukade (optioneel) Sinaasappelschil van één sinaasappel Zonnebloemolie Bereiding...