Gram eiwit

Notengehakt

apr 11, 2019

Mijn oma maakte toen ik klein was zelf vleesvervangers, genaamd kaasgehakt en notengehakt. Nu vind ik persoonlijk alles lekker wat uit mijn oma’s keuken komt, zij kan een gewone maaltijd van snijbonen, aardappelen en een gehaktballetje tot een feestmaal maken.

Het recept van het notengehakt en kaasgehakt komt uit een heel oud vegetarisch receptenboek en ik heb de ingrediënten wat aangepast om er een eiwitrijkere variant van te maken.

Vleesvervangers zijn voor vegetariërs noodzakelijk bij de warme maaltijd om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Maar voor sommige mensen is na de operatie vegetarisch eten een gedwongen keuze omdat vlees, kip en vis heel moeizaam valt. Extra reden voor mij om meer vleesvervangers toe te voegen aan de website!

Ingredienten

Voor 4 stuks

  • 200 gram tofu 

  • 100 gram ongebrande noten

  • 1 ei

  • 1 eetlepel ketjap

  • 2 eetlepel vers gehakte bieslook

  • 2 eetlepels (volkoren)meel

  • +/- 50 gram paneermeel 

  • 1 eetlepel sesamzaad 

Bereiding

Stap 1 Hak de noten met een hakmolen. Heb je geen hakmolen dan kun je de noten ook gemakkelijk fijn maken door ze in een diepvrieszakje te doen en met (vlees)hamer of ander hard object, stuk te slaan. De noten hoeven niet fijn te worden gemalen maar ook niet grof gehakt.

Stap 2 Doe nu het ei en de tofu in een mengbeker en pureer dit met een staafmixer tot een gladde massa.

Stap 3 Doe de noten, tofu, ketjap, bieslook en meel in een beslagkom. Meng het geheel goed door en breng op smaak met peper en zout.

Stap 4 Doe de paneermeel en sesamzaadjes in een diep bord. Vorm 4 hamburgers van het beslag en leg de hamburgers één voor één aan beide kanten in de paneermeel.

Stap 5 Verhit een koekenpan met vloeibaar bak- en braadvet en pak het notengehakt voor enkele minuten aan beide zijden tot ze goudbruin zijn. 

Serveertip:

Dit notengehakt is erg lekker bij gewokte groente, couscousgerechten, stamppotjes, rijstgerechten, frisse salade of gekookte groente naar keuze. Nou ja, eigenlijk bij alles!

Meer recepten

Zalmburgertjes

Zalmburgertjes

Deze zalmburgertjes kun je op heel veel manieren eten. Je kunt ze eten als tussendoortje of als hapje bij een feestelijke gelegenheid. Je zou ze ook op een (volkoren) wrap kunnen eten voor de lunch of door een salade heen. Daarnaast kun je ook grotere burgers maken en...

Ovenschotel met pompoen

Ovenschotel met pompoen

Een lekkere ovenschotel voor in de herfst met pompoen. Wanneer je niet zo veel tijd hebt om te koken, zou je voorgesneden blokjes pompoen kunnen kiezen in plaats van een hele pompoen. Dit gerecht is voor 4 tot 6 personen, afhankelijk van de portie die je op kunt en de...

Goulashsoep

Goulashsoep

Een lekkere maaltijdsoep voor regenachtige en koude dagen. Omdat deze soep zo goed gevuld is, bevat het voldoende eiwitten om een lunch of diner te vervangen. Wanneer je rundvlees niet goed kunt verdragen zou je kunnen kiezen voor kip in plaats  van de...