Gram eiwit

Notengehakt

apr 11, 2019

Mijn oma maakte toen ik klein was zelf vleesvervangers, genaamd kaasgehakt en notengehakt. Nu vind ik persoonlijk alles lekker wat uit mijn oma’s keuken komt, zij kan een gewone maaltijd van snijbonen, aardappelen en een gehaktballetje tot een feestmaal maken.

Het recept van het notengehakt en kaasgehakt komt uit een heel oud vegetarisch receptenboek en ik heb de ingrediënten wat aangepast om er een eiwitrijkere variant van te maken.

Vleesvervangers zijn voor vegetariërs noodzakelijk bij de warme maaltijd om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Maar voor sommige mensen is na de operatie vegetarisch eten een gedwongen keuze omdat vlees, kip en vis heel moeizaam valt. Extra reden voor mij om meer vleesvervangers toe te voegen aan de website!

Ingredienten

Voor 4 stuks

  • 200 gram tofu 

  • 100 gram ongebrande noten

  • 1 ei

  • 1 eetlepel ketjap

  • 2 eetlepel vers gehakte bieslook

  • 2 eetlepels (volkoren)meel

  • +/- 50 gram paneermeel 

  • 1 eetlepel sesamzaad 

Bereiding

Stap 1 Hak de noten met een hakmolen. Heb je geen hakmolen dan kun je de noten ook gemakkelijk fijn maken door ze in een diepvrieszakje te doen en met (vlees)hamer of ander hard object, stuk te slaan. De noten hoeven niet fijn te worden gemalen maar ook niet grof gehakt.

Stap 2 Doe nu het ei en de tofu in een mengbeker en pureer dit met een staafmixer tot een gladde massa.

Stap 3 Doe de noten, tofu, ketjap, bieslook en meel in een beslagkom. Meng het geheel goed door en breng op smaak met peper en zout.

Stap 4 Doe de paneermeel en sesamzaadjes in een diep bord. Vorm 4 hamburgers van het beslag en leg de hamburgers één voor één aan beide kanten in de paneermeel.

Stap 5 Verhit een koekenpan met vloeibaar bak- en braadvet en pak het notengehakt voor enkele minuten aan beide zijden tot ze goudbruin zijn. 

Serveertip:

Dit notengehakt is erg lekker bij gewokte groente, couscousgerechten, stamppotjes, rijstgerechten, frisse salade of gekookte groente naar keuze. Nou ja, eigenlijk bij alles!

Meer recepten

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Vispotje met kabeljauw

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...

Stoofpotje met kip, pompoen en pruim

Het wordt steeds kouder en dan krijg ik altijd zin in stoofvlees. Helaas verdraagt niet iedereen stoofvlees meer na een maagverkleining, ook al is het boterzacht. Gelukkig kun je ook erg lekkere stoofgerechten met kip maken, zoals dit gerecht! Het gerecht heeft een...