Gram eiwit

Pastinaaksoep met parmaham en salie

okt 16, 2018

Een echte herfst/wintersoep met de vergeten groente: pastinaak. Pastinaak heeft een lichtzoete smaak en combineert daarom goed met de zoute smaak van parmaham. Naast de lekkere smaak en crunch van parmaham, levert deze ook het grootste aandeel eiwitten in dit gerecht. Laat de parmaham daarom niet weg bij dit gerecht, eventueel zijn ze te vervangen met bijvoorbeeld hamblokjes of gerookte kipfilet.

Ingredienten

Voor 4 personen

  • 200 gram parmaham
  • 1 bosje salie
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 600 gram pastinaak
  • 200 gram kruimige aardappelen
  • 1 groentebouillontablet
  • 750 ml water
  • 4 eetlepels geschaafde amandelen
  • 50 ml kookroom light

Bereiding

Stap 1 Verwarm de oven op 180 graden. Leg de plakken parmaham op een met bakpapier beklede bakplaat en leg de blaadjes salie erbij. Plaats parmaham en salie 12 minuten in de oven tot deze krokant zijn.

Stap 2 Snipper de ui en knoflook. Schil de pastinaak en de aardappel, en snij ze daarna in grove stukken. Verhit wat olie in een soeppan. Fruit de ui en knoflook 5 minuten tot deze glazig zijn. Voeg vervolgens de aardappel en pastinaak toe en bak ze kort mee.

Stap 3 Voeg het groentebouillontablet en het water toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep zo’n 20 minuten zachtjes doorkoken. Pureer de soep tot een gladde soep.

Stap 4 Rooster de amandelen kort in een droge koekenpan totdat deze licht gekleurd zijn.

Stap 5 Serveer de soep met de verkruimelde parmaham, amandelschaafsel en blaadjes salie.

Bewaaradvies:

Je kunt de soep 2 dagen in de koelkast bewaren. Zet de soep, zodra deze is afgekoeld, zo snel mogelijk in de koelkast.

In de vriezer kun je de soep 3 maanden bewaren. De soep kun je ook verdelen over diepvrieszakjes, dat neemt minder ruimte in beslag dan diepvriesbakjes.

Meer recepten

Eiersalade met gerookte zalm

Kant en klare eiersalades of zalmsalades uit de supermarkt zijn vaak laag in eiwitten. Dit komt omdat de hoeveelheid ei of zalm laag is. Gemiddeld bevat een eiersalade 45 tot 65% ei. Bij een zalmsalade ligt dit nog veel lager: rond de 35%. Dit is erg jammer, want de...

Frisse kipsalade

Een lekkere en gemakkelijke salade met kip en paprika. Deze salade smaakt lekker op brood, crackers en beschuit! Je kunt de salade gemakkelijk meenemen als je hem in een potje of bakje doet. Het is fijn om wat extra groente binnen te krijgen met de lunch. Het lukt...

Geroosterde paprika en geitenkaas spread

Wil je even weer wat anders op brood dan een plakje kaas of plakje kipfilet? En heb je geen zin om daarvoor lang in de keuken te moeten staan? Dan is dit zeker een recept om uit te proberen!  Heb je een lactose intolerantie en zou je dit recept graag willen proberen?...