Gram eiwit

Kwark-kaneelbroodjes

jan 13, 2019

Heb je iets te vieren of wil je trakteren? Dan is dit echt een perfect gerecht om op tafel te zetten! Dit zijn echt zulke lekkere broodjes! Alleen al die geur als ze net uit de oven komen. Als ze nog warm zijn, vind ik ze het allerlekkerst. Het kost wat meer bereidingsstijd, omdat ze ook nog moeten rijzen, maar ze zijn het waard!

Dit is een recept zonder toegevoegde suikers. Al zeg ik er wel bij: dadels bevatten heel veel suiker.. Helaas! Maar toch ben ik van mening dat dadels overall meer opleveren dan een paar scheppen suiker: denk aan vezels en mineralen.

Ik heb dit gerecht gemaakt met speltmeel. Je kunt ook kiezen voor een vezelrijke variant zoals volkorenmeel. Kies bij dit recept liever niet voor amandelmeel. Omdat je gist gebruikt gaat het brood rijzen en dit kan helaas niet met amandelmeel.

Ingredienten

Voor 14 stuks

  • 300 gram speltmeel + extra
  • ½ zakje gist
  • 1 ei
  • 250 gram kwark 
  • 200 gram dadels
  • 1 eetlepel kaneel
  • 100 ml warm water
  • 100 gram ongebrande pecannoten

Bereiding

Stap 1 Doe de bloem in een mengkom en meng de gist er doorheen. Voeg het ei, een snuf zout en de kwark toe. Meng de ingrediënten door elkaar. Zet het deeg vervolgens op een warme plek in huis en dek het af met een theedoek of folie. Laat het deeg een uur rijzen.

Stap 2 Doe de (ontpitte) dadels in een mengbeker en voeg hier het warme water en de kaneel toe. Het water hoeft niet kokend te zijn, maar wel echt warm! Dit helpt om de dadels gemakkelijker te pureren. Pureer de dadels met een staafmixer. Hak de pecannoten in kleine stukjes.

Stap 3 Als het uur rijzen voorbij is, verwarm de oven dan voor op 175 graden. Leg het deeg op een met bloem gestoven plank of aanrecht. Kneed het deeg nogmaals goed door. Het kan zijn dat je best wat extra bloem hiervoor nodig hebt. Rol vervolgens het deeg uit tot een grote lap. Zo groot als je voor elkaar krijgt, zonder dat het deeg schuurt.

Stap 4 Smeer de dadelpuree uit over het lap deeg en strooi de pecannoten er overheen. Rol het deeg aan de breedste kant op tot een grote rol.

Stap 5 Oke, nu komt best een lastig onderdeel. Als je mooie ringen in het deeg wilt behouden, dan kun je er het beste voor kiezen om een stuk flosdraad te pakken. Leg het stuk flosdraad voorzichtig onder het deeg, op de plek waar je het zou willen ‘afsnijden’. Leg vervolgens bovenop een knoop en trekken maar. Als je het deeg snijdt met een mes, dan druk je het deeg te veel in en krijg je geen mooie plakken.

Stap 6 Leg de plakken vervolgens in een ingevette bakvorm van 24cm doorsnee. Zet de bakvorm in het midden van de oven voor zo’n 35-40 minuten.

Bewaaradvies:

Als ze net uit de oven komen zijn deze kaneelbroodjes het allerlekkerst. Maar als je ze over hebt, kun je de kaneelbroodjes 2 dagen bewaren, mits goed afgedekt en op een koele plek. Je zou ze ook kunnen invriezen, dan zijn ze 3 maanden houdbaar. Het is dan wel lekker om ze nog even in de oven te verwarmen. Verwarm de oven voor op 175 graden, besprenkel de broodjes met een beetje water en plaats ze voor 10 minuten in de oven. 

Meer recepten

Pistache koekjes

Pistache koekjes

Dit recept kwam ik tegen op de website van Laura’s bakery en omdat ze er zo ontzettend smakelijk uitzagen wilde ik graag een suikerarme versie uitproberen. En dat is naar mijn mening goed geslaagd. Voor zoetstof gebruikte Sukrin Icing omdat ik de smaak veel beter vind...

Hartige muffins

Hartige muffins

Enige tijd geleden kreeg ik dit recept van Joost Teunissen van @gastricbyjoost. Echt een lekker en gemakkelijk recept. Dit recept is eiwitrijk! Een muffin bevat 10 gram eiwit. Daarnaast kun je met dit gerecht zo veel variëren. Bekijk in het recept welke leftovers je...

Zalmburgertjes

Zalmburgertjes

Deze zalmburgertjes kun je op heel veel manieren eten. Je kunt ze eten als tussendoortje of als hapje bij een feestelijke gelegenheid. Je zou ze ook op een (volkoren) wrap kunnen eten voor de lunch of door een salade heen. Daarnaast kun je ook grotere burgers maken en...