Gram eiwit per snee

Kruidkoek

jun 10, 2018

Een heel populair tussendoortje: een plak ontbijtkoek. Makkelijk mee te nemen en hoeft niet in de koelkast te worden bewaard. Grote nadelen: het bevat gemiddeld maar 1 gram eiwit (= echt te weinig!), bevat veel suiker en vaak weinig vezels. Daarom dit recept! Is het suikervrij? Nee, dadels bevatten ook veel suikers maar in verhouding is het minder dan een gewone plak ontbijtkoek. Ik kwam dit recept tegen op de website van carolabaktzoethoudertjes. Ze gebruikte een recept van Rens Kroes.

Ik heb gekozen voor kwark in plaats van rijstemelk en neem één ei meer. Daarnaast bevat dit recept volkorenmeel in plaats van rogge en havermeel. Maar dat kun je natuurlijk ook kiezen als je dat lekker vindt!

Voor een koolhydraatarme optie kun je kiezen voor 150 gram (rijpe) bananen in plaats van de dadels. Dit scheelt in totaal zo’n 60 gram koolhydraten.

Ingredienten

  • 150 gram ontpitte dadels
  • 150 ml heet water
  • 3 theelepels speculaaskruiden
  • 250 ml magere kwark
  • 3 grote eieren
  • 300 gram volkorenmeel
  • ½ zakje bakpoeder
  • ½ theelepel zout
  • 100 gram ongebrande noten.

Bereiding

Stap 1 Verwarm de oven op 180 graden. Voeg het hete water met de dadels in een keukenmachine of blender en maal dit tot een glad beslag.

Stap 2 Giet het beslag in een mengkom en roer vervolgens de eieren, kwark, speculaaskruiden,  volkorenmeel, zout en bakpoeder er goed doorheen.

Stap 3 Vet het bakblik in en giet het beslag in het bakblik. Strooi de noten er overheen.

Stap 4 Plaats de kruidkoek in de oven voor 45-50 minuten. Test met een sateprikker. Als deze niet droog uit de koek komt, laat deze dan nog 10 minuten in de oven staan.

Variatiemogelijkheden

Vind je het recept niet zoet genoeg? Je zou dan 100 gram rozijnen of gedroogde abrikozen kunnen toevoegen. Deze kruidkoek is ook erg lekker met geraspte sinaasappelschil er doorheen.

Meer recepten

Omeletwrap

Omeletwrap

Dit ontbijt is de ideale combinatie: eiwitrijk en snel te bereiden. Zorg ervoor dat je de omelet op een rustig vuur bakt zodat de omelet wat zachter blijft in plaats van krokant. Wanneer je weinig tijd hebt, kun je het omelet ook de avond van te voren al...

Bietensmoothie met framboos en gember

Bietensmoothie met framboos en gember

Toen ik dit recept van Miss Havermout voorbij zag komen, dacht ik direct: wat een lekkere smaakcombinatie! Zo krijg je meteen wat fruit en groente binnen! Nu ben ik zelf niet zo’n fan van smoothies van boerenkool, lijkt me gewoon niet zo licht verteerbaar. Maar...

Havermoutpap met pistache en abrikoos

Havermoutpap met pistache en abrikoos

Dit recept is voor de havermoutpaplovers die weer eens wat anders willen. Maar ook voor de ‘pap’haters die als kind pap kregen met een vel erop. Probeer havermoutpap zeker nog een keertje uit. Het smaakt weer anders dan brintapap, en door frisse smaken toe te voegen...