Gram eiwit
Kaasgehakt
Mijn oma maakte toen ik klein was zelf vleesvervangers, genaamd kaasgehakt en notengehakt. Nu vind ik persoonlijk alles lekker wat uit mijn oma’s keuken komt, zij kan een gewone maaltijd van snijbonen, aardappelen en een gehaktballetje tot een feestmaal maken.
Het recept van het notengehakt en kaasgehakt komt uit een heel oud vegetarisch receptenboek en ik heb de ingrediënten wat aangepast om er een eiwitrijkere variant van te maken.
Vleesvervangers zijn voor vegetariërs noodzakelijk bij de warme maaltijd om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Maar voor sommige mensen is na de operatie vegetarisch eten een gedwongen keuze omdat vlees, kip en vis heel moeizaam valt. Extra reden voor mij om meer vleesvervangers toe te voegen aan de website!
Lekker bij bloemkool, broccoli of een stamppotje!
Ingredienten
Voor 5 stuks
-
1 rode ui
-
200 gram geraspte oude kaas
-
70 gram zilvervliesrijst
-
1 eetlepel verse peterselie
-
1 eetlepel verse bieslook
-
2 eieren
-
½ eetlepel marmite
-
1 theelepel mosterd
-
+/- 50 gram paneermeel
-
1 eetlepel sesamzaad
Bereiding
Stap 1 Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst wat afkoelen na het afgieten.
Stap 2 Snipper de ui fijn. Hak de peterselie en de bieslook.
Stap 3 Doe de ui, rijst, kaas, kruiden, eieren, mosterd en marmite in een beslagkom. Roer alle ingredienten goed door elkaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
Stap 4 Doe de paneermeel en sesam in een diep bord. Maak 5 hamburgers van het beslag, druk goed aan om er een samenhangende bal van te maken. Lukt dit niet, dan kun je nog een eetlepel paneermeel toevoegen. Leg de hamburgers één voor één aan beide kanten in de paneermeel.
Stap 5 Verhit wat vloeibaar bak- en braadvet in een koekenpan. Bak het kaasgehakt voor enkele minuten aan beide zijden, tot ze goudbruin zijn.
Variatiemogelijkheid:
In plaats van rijst, zou je ook kunnen kiezen voor 200 gram oud (volkoren)brood of 200 gram gekookte aardappelen. Deze opties zijn wel minder eiwitrijk dan de zilvervliesrijst.
Meer recepten
Zalmburgertjes
Deze zalmburgertjes kun je op heel veel manieren eten. Je kunt ze eten als tussendoortje of als hapje bij een feestelijke gelegenheid. Je zou ze ook op een (volkoren) wrap kunnen eten voor de lunch of door een salade heen. Daarnaast kun je ook grotere burgers maken en...
Ovenschotel met pompoen
Een lekkere ovenschotel voor in de herfst met pompoen. Wanneer je niet zo veel tijd hebt om te koken, zou je voorgesneden blokjes pompoen kunnen kiezen in plaats van een hele pompoen. Dit gerecht is voor 4 tot 6 personen, afhankelijk van de portie die je op kunt en de...
Goulashsoep
Een lekkere maaltijdsoep voor regenachtige en koude dagen. Omdat deze soep zo goed gevuld is, bevat het voldoende eiwitten om een lunch of diner te vervangen. Wanneer je rundvlees niet goed kunt verdragen zou je kunnen kiezen voor kip in plaats van de...