Gram eiwit

Kaasgehakt

apr 11, 2019

Mijn oma maakte toen ik klein was zelf vleesvervangers, genaamd kaasgehakt en notengehakt. Nu vind ik persoonlijk alles lekker wat uit mijn oma’s keuken komt, zij kan een gewone maaltijd van snijbonen, aardappelen en een gehaktballetje tot een feestmaal maken.

Het recept van het notengehakt en kaasgehakt komt uit een heel oud vegetarisch receptenboek en ik heb de ingrediënten wat aangepast om er een eiwitrijkere variant van te maken.

Vleesvervangers zijn voor vegetariërs noodzakelijk bij de warme maaltijd om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Maar voor sommige mensen is na de operatie vegetarisch eten een gedwongen keuze omdat vlees, kip en vis heel moeizaam valt. Extra reden voor mij om meer vleesvervangers toe te voegen aan de website!

Lekker bij bloemkool, broccoli of een stamppotje!

Ingredienten

Voor 5 stuks

  • 1 rode ui

  • 200 gram geraspte oude kaas

  • 70 gram zilvervliesrijst

  • 1 eetlepel verse peterselie

  • 1 eetlepel verse bieslook

  • 2 eieren 

  • ½ eetlepel marmite

  • 1 theelepel mosterd

  • +/- 50 gram paneermeel

  • 1 eetlepel sesamzaad

Bereiding

Stap 1 Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat de rijst wat afkoelen na het afgieten.

Stap 2 Snipper de ui fijn. Hak de peterselie en de bieslook.

Stap 3 Doe de ui, rijst, kaas, kruiden, eieren, mosterd en marmite in een beslagkom. Roer alle ingredienten goed door elkaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Stap 4 Doe de paneermeel en sesam in een diep bord. Maak 5 hamburgers van het beslag, druk goed aan om er een samenhangende bal van te maken. Lukt dit niet, dan kun je nog een eetlepel paneermeel toevoegen. Leg de hamburgers één voor één aan beide kanten in de paneermeel.

Stap 5 Verhit wat vloeibaar bak- en braadvet in een koekenpan. Bak het kaasgehakt voor enkele minuten aan beide zijden, tot ze goudbruin zijn.

Variatiemogelijkheid:

In plaats van rijst, zou je ook kunnen kiezen voor 200 gram oud (volkoren)brood of 200 gram gekookte aardappelen. Deze opties zijn wel minder eiwitrijk dan de zilvervliesrijst.

Meer recepten

Zomerse wraps met zalm en avocado

Het klinkt misschien als veel werk: je wraps zelf maken. Maar dat valt reuze mee! En er zitten grote voordelen aan: deze wraps bevatten meer vezels en meer eiwit. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor de kant en klare volkoren wraps of de bieten-, wortelwraps. Dit...

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Vispotje met kabeljauw

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...