Gram eiwit

Hollandse tomatensoep met gehaktballetjes

jan 7, 2019

Een simpele maar erg lekkere tomatensoep. Door de gehaktballetjes is de soep eiwitrijker. Soep uit blik bevat helaas weinig eiwitten en minder groente. Daarnaast zitten er allerlei onnodige toevoegingen in zoals suiker en te veel zout.

Je kunt deze soep ook eten in de gemalen fase. Pureer de gehakballetjes dan ook als deze gaar zijn.

Als je het lekker vindt kun je ook nog vermicelli toevoegen. Doe dit dan samen met de gehaktballetjes, nadat je de soep hebt gepureerd.

Ingredienten

Voor 4 personen

  • 1 ui

  • 1 teentje knoflook

  • 1 winterwortel 

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 10 tomaten 

  • 2 takjes verse tijm

  • 1 runderbouillontablet

  • 250 gram rundergehakt 

  • Peper en zout

Bereiding

Stap 1 Snipper de ui en knoflook. Was de wortel en de tomaten en snijd deze in blokjes. 

Stap 2 Verhit de olijfolie in een soeppan. Fruit de ui en knoflook op rustig vuur tot de uien glazig zijn. Voeg de stukjes wortel toe en laat deze nog even meebakken. Doe vervolgens de blaadjes van de tijm en de blokjes tomaten erbij.

Stap 3 Voeg 1 liter water toe en het bouillonblokje. Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes koken.

Stap 4 Kruid ondertussen het gehakt met peper en eventueel zout. Rol tussen je handen kleine balletjes van het gehakt.

Stap 5 Pureer de soep met een staafmixer na de 15 minuten kooktijd. Voeg de balletjes toe aan de soep en laat deze voor 5 minuten nog in de soep meekoken.

Bewaaradvies:

Laat de soep die je over hebt, direct afkoelen. Als de soep is afgekoeld kun je hem nog 2 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de soep natuurlijk ook invriezen, bijvoorbeeld in 1 persoonsporties, dan kun je hem voor 3 maanden bewaren.

Meer recepten

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Vispotje met kabeljauw

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...

Stoofpotje met kip, pompoen en pruim

Het wordt steeds kouder en dan krijg ik altijd zin in stoofvlees. Helaas verdraagt niet iedereen stoofvlees meer na een maagverkleining, ook al is het boterzacht. Gelukkig kun je ook erg lekkere stoofgerechten met kip maken, zoals dit gerecht! Het gerecht heeft een...