Gram eiwit

Hartige taart met kipgehakt en pompoen

mei 11, 2019

Filodeeg is een gezonder alternatief voor bladerdeeg of hartige taartdeeg. Filodeeg wordt bereid zonder (room)boter of plantaardige olie, in tegenstelling tot de andere deegwaren, waardoor het veel lager is in calorieën. Daarnaast is het filodeeg dunner waardoor het lekker knapperig wordt.
Ik heb dit receptidee van Brenda Kookt. Zij maakte een hartige strudel in plaats van een hartige taart. Ik koos ervoor om de hartige taart in een taartvorm te maken omdat ik het een stuk gemakkelijker en sneller vond om het gerecht om deze manier te bereiden. 

Ingredienten

Voor 4 personen

  • 1 pompoen

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 300 gram kipgehakt

  • 1 bakje champignons van 250 gram

  • 1 eetlepel sojasaus

  • 8 vellen filodeeg

Bereiding

Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de pompoen en snijd deze vervolgens doormidden. Verwijder de zaden en draderige binnenkant van de pompoen. Snijd deze vervolgens in blokjes. Je kunt de schil van de pompoen laten zitten. Doe de stukjes pompoen in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en eventueel zout. Plaats de pompoen 30 minuten in de oven

Stap 2 Snipper de ui en knoflook fijn. Snij de champignons in vieren. Verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan. Fruit de ui en knoflook op rustig vuur tot deze glazig zijn. Doe vervolgens het kipgehakt erbij en bak dit rul totdat de kip gaar is. Voeg champignons toe en bak deze mee. Breng op smaak met peper, zout en de sojasaus. Roer de pompoen na de gaartijd in de oven erbij.

Stap 3 Ontdooi het filodeeg. Neem een taart- of quichevorm. Plaats 4 vellen filodeeg overlappend op elkaar in de vorm, laat hierbij een deel van de vellen over de vorm heen hangen. Doe de vulling vervolgens in de vorm. Leg de overige 4 vellen als een ster boven de vulling en vouw de vellen van de bodem over de bovenste vellen heen.

Stap 4 Plaats de hartige taart 30 minuten in de oven.

Variatiemogelijkheid:

In plaats van pompoen kun je ook kiezen voor broccoli, groene asperges, zoete aardappel of sperziebonen. Een alternatief voor het kipgehakt zijn vegetarische kipstukjes, hamblokjes, vegetarisch gehakt of rundergehakt.

Meer recepten

Zomerse wraps met zalm en avocado

Het klinkt misschien als veel werk: je wraps zelf maken. Maar dat valt reuze mee! En er zitten grote voordelen aan: deze wraps bevatten meer vezels en meer eiwit. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor de kant en klare volkoren wraps of de bieten-, wortelwraps. Dit...

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Vispotje met kabeljauw

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...