Gram eiwit

Gevulde aubergine

jan 7, 2019

Aubergine is echt een lekkere en veelzijdige groente. In dit mediterraanse gerecht komt de zachte smaak van de aubergine echt goed naar voren

Heb je minder trek vandaag? Of valt het eten sinds operatie erg zwaar? Eet dan alleen de zachte vulling op en laat de schil van de aubergine liggen.

Of kun jij en/of een tafelgenoot meer dan één aubergine op? Serveer dan couscous of quinoa erbij met eventueel een groene salade.

Ingredienten

Voor 4 personen

  • 2 aubergines

  • 2 sjalottes

  • 1 teentje knoflook

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 300 gram rundergehakt

  • 1 blik tomatenblokjes

  • 2 takjes tijm

  • 2 takjes basilicum

  • 1 bol mozzarella

  • Peper en zout

Bereiding

Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden.

Stap 2 Snijd de aubergine over de lengte doormidden. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de aubergine. Probeer zo veel mogelijk vruchtvlees uit de aubergine te scheppen maar pas op dat je de schil heel houdt. Snijd het vruchtvlees in blokjes.

Stap 3 Snipper de ui en knoflook. Verhit de olijfolie in een hapjespan. Fruit op rustig vuur de ui en knoflook tot de uien glazig zijn. Voeg vervolgens de blokjes aubergine toe. Bak het geheel voor 5 minuten op middelhoog vuur.

Stap 4 Voeg het gehakt toe en bak mee tot dit gaar is. Dan kunnen de tomatenblokjes en de kruiden erbij en laat het geheel voor 10 minuten stoven. Breng op smaak met peper en zout.

Stap 5 Snijd ondertussen de mozzarella in plakjes. Leg de aubergines in een ingevette ovenschaal en vul deze met het gehaktmengsel. Leg de plakjes mozzarella er bovenop.

Stap 6 Plaat de ovenschaal in het midden van de oven voor 15 minuten.

Variatiemogelijkheid:

Ook lekker in plaats van mozzarella is geraspte oude kaas. Dat maakt het gerecht iets pittiger.

Meer recepten

Zomerse wraps met zalm en avocado

Het klinkt misschien als veel werk: je wraps zelf maken. Maar dat valt reuze mee! En er zitten grote voordelen aan: deze wraps bevatten meer vezels en meer eiwit. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor de kant en klare volkoren wraps of de bieten-, wortelwraps. Dit...

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Vispotje met kabeljauw

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...