Gram eiwit

Gehaktbrood

feb 16, 2019

Wanneer een stukje rundvlees, zoals biefstuk, rosbief en stoofvlees niet prettig valt na een maagverkleining dan is gehakt een goede optie om te proberen. Omdat het vlees al gemalen is, heeft het een minder vaste structuur en is het hierdoor gemakkelijker te verteren.

Daarom dit recept!  Een lekkere variatie op een gehaktbal of hamburger voor bij de Hollandse kost (aardappelen-vlees-groente).

Heb je nog gehaktbrood over, dan is het ook erg lekker als broodbeleg.

Ingredienten

Voor 6-8 plakken

  • 2 sneetjes oud brood
  • 5 eetlepels melk
  • 2 uien
  • 3 eetlepels vloeibaar bak- en braadvet
  • 50 gram gedroogde abrikozen
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 eetlepel citroensap
  • Peper, zout
  • 500 gr rundergehakt
  • 1 ei

Bereiding

Stap 1 Verwijder de korsten van de boterhammen. Leg ze vervolgens in een diep bord en schenk de melk er overheen.

Stap 2 Snipper de ui en snijd de abrikozen in kleine blokjes. Verhit in een koekenpan het bak- en braadvet. Fruit de ui 5 minuutjes op rustig vuur. Voeg vervolgens de abrikozen, de kerriepoeder en het citroensap toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat het geheel ongeveer 3 minuten meebakken. Laat het uienmengsel iets afkoelen.

Stap 3 Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een kleine ovenschaal of cakeblik in met wat boter of olie.

Stap 4 Doe het gehakt in een mengkom en voeg hier ei en het uienmengsel aan toe. Knijp de sneetjes brood iets uit en voeg dit ook toe aan het gehakt. Kneed vervolgens alle ingrediënten goed door elkaar.

Stap 5 Doe het gehakt in de ovenschaal, druk zachtjes aan en strijk de bovenkant een beetje glad. Plaats het gehaktbrood vervolgens in het midden van de oven voor 45 minuten.

Bewaaradvies:

Plaats het gehaktbrood nadat dit is afgekoeld zo snel mogelijk in de koelkast. Je kunt het gehaktbrood 2 dagen bewaren. Invriezen kan natuurlijk ook. Wanneer je het gehaktbrood ontdooit hebt voor gebruik, kun je dit opnieuw in een ovenschaal doen en het geheel vervolgens afdekken met aluminiumfolie. Afhankelijk van de grootte van het stuk gehaktbrood kun je het op 200 graden in de oven plaatsen. Denk aan meer dan 20 minuten als je de helft nog over hebt.

Meer recepten

Zomerse wraps met zalm en avocado

Het klinkt misschien als veel werk: je wraps zelf maken. Maar dat valt reuze mee! En er zitten grote voordelen aan: deze wraps bevatten meer vezels en meer eiwit. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor de kant en klare volkoren wraps of de bieten-, wortelwraps. Dit...

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Vispotje met kabeljauw

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...