Gram eiwit

Kwarktaart

apr 6, 2019

Ik heb lang nagedacht over dit recept. Ik wilde graag een recept bedenken dat hopelijk goed valt en geen klachten geeft en daarnaast geen caloriebom is. Maar als je dit recept wilt serveren aan je gezin, familie en vrienden moeten ze ook geen zuur gezicht trekken!

Mijn eerste overweging was de bodem. Nu hoef ik niet uit te leggen dat een koekjesbodem van bastognekoekjes of volkorenbeschuitjes best wat calorieën bevat, zeker gezien het feit dat je er vaak nog boter, margarine of kokosolie bij doet om het tot een samenhangende bodem te maken. Deze bodem bevat in totaal meer dan 1500 kcal.

Bij veel ‘healty’ kwarktaartrecepten kwam ik bodems tegen van noten, havervlokken, dadels en kokosolie. Ik heb een aantal bodems uitgerekend en ik kom gemiddeld uit rond de 1300 tot 1600 kcal.

Ik koos voor een bodem van lange vingers en gebruikte hier een half pak voor. Dit levert in totaal 350 kcal. Aanzienlijk minder dan de koekjes of ‘gezonde’ noten/dadelbodems.

Voor het beslag gebruikte ik voor frambozen uit de diepvries met naturel griekse yoghurt en vanille essance. Ik vond dit zelf zoet genoeg, zeker in combinatie met de lange vingers.  Maar mijn man was het hier niet mee eens.. Ben jij een zoete kauw (zoals mijn man) dan zou ik kiezen voor een gezoet zuivelproduct zoals vanillekwark of 2 eetlepels honing toevoegen. Je kunt de honing toevoegen aan de frambozen wanneer je deze rustig doorkookt.  

Begrijp me niet verkeerd, als jij zin hebt in een stuk ‘gewone’ kwarktaart, dan ben ik de laatste die je tegen houdt. Neem een kleiner stukje en eet rustig, dan zal dit waarschijnlijk goed vallen. Ik wil je alleen een gezonder alternatief bieden tijdens feestelijkheden, waarbij waarschijnlijk al meerdere energierijke gerechten de revue passeren.

 

Ingredienten

Voor 12 stukjes

  • 500 gram magere kwark / griekse yoghurt

  • 5 blaadjes gelatine

  • 250 gram frambozen uit de diepvries

  • 1/2 theelepel vanille essance

  • 1/2 pak lange vingers

  • Verse frambozen om te garneren

Bereiding

Stap 1 Laat de blaadjes gelatine weken in koud water.

Stap 2 Doe de frambozen (eventueel met honing) in een steelpannetje. Breng dit op rustig vuur, al roerend aan de kook. Kook het geheel even door tot er een puree ontstaat. Je kunt de frambozen zeven of pureren met een staafmixer.

Stap 3 Knijp de gelatineblaadjes voorzichtig uit, zodat er niet te veel overtollig water bij zit, en voeg deze bij de frambozen.  Roer goed door en laat het geheel even afkoelen.

Stap 4 Doe de kwark of yoghurt samen met de vanille essance in een beslagkom. Roer de frambozen hier goed doorheen.

Stap 5 Bekleed een bakvorm van 20 bij 20 cm of taartvorm met een doorsnee van 18 tot 23 cm, met bakpapier. Leg de lange vingers netjes aaneengesloten naast elkaar. Giet het beslag hier bovenop en laat de kwarktaart het liefst een nachtje in de koelkast opstijven.

 

Variatiemogelijkheid:

Deze kwarktaart is lekker met bijna alle soorten (diepvries)fruit. Denk aan: aardbeien, mango en passievrucht, bosvruchten, blauwe bessen en limoen, abrikozen en sinaasappel, of perzikken.  

Meer recepten

Pistache koekjes

Pistache koekjes

Dit recept kwam ik tegen op de website van Laura’s bakery en omdat ze er zo ontzettend smakelijk uitzagen wilde ik graag een suikerarme versie uitproberen. En dat is naar mijn mening goed geslaagd. Voor zoetstof gebruikte Sukrin Icing omdat ik de smaak veel beter vind...

Appelflappen uit de oven

Appelflappen uit de oven

Ingredienten Voor 10 stuks 5 vellen filodeeg  2 kleine zoete appels 50 gram rozijnen 1 ei 1 theelepel kaneel 2 eetlepels amandelmeel Bereiding Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Plaats de appelstukjes in een kom en...

Kwark oliebollen

Kwark oliebollen

Ingredienten Voor 12 stuks 250 gram (spelt)meel 250 gram vanillekwark (ik koos voor Milde kwark van Campina) 1 ei ½ zakje gist Mespunt zout 1 theelepel kaneel 50 gram rozijnen 50 gram sukade (optioneel) Sinaasappelschil van één sinaasappel Zonnebloemolie Bereiding...