Gram eiwit

Na mijn interview met obesitas chirurg Yair Acherman, vroeg ik hem wat zijn ‘signature dish’ is. Hij vertelde dat dit recept tot een van zijn favoriete gerechten behoort. Yair is zelf afkomstig van Curaçao en maakt dit gerecht graag voor zijn gezin.

En dat is heel goed te begrijpen, want wat is dit gerecht lekker!

Bij omschrijving van de bereiding staat bij dit gerecht: “Awel bon, ban kuminsa’”: Je moet met passie koken en niet met metingen.  Je mag dus afwijken van de hoeveelheden aan specerijen naar wat je zelf lekker vindt.

Ingredienten

Voor 8-10 porties

  • 1000 gram sukadelappen. 

  • 3-4 grote uien 

  • 2 vleestomaten 

  • 5-6 stengels bleekselderij 

  • ½ winterpeen 

  • 2 blikjes hele ingeblikte tomaten a 400 gram 

  • 2 Lamoenchi (limoenen)

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 eetlepels ketchup

  • 5 eetlepels Ketjap manis

  • 4 eetlepels Maggi

  • 1 eetlepel franse mosterd

  • 1 flinke eetlepel uienpoeder (Adobo)

     

Bereiding

Marineren:

Snijd het vlees in stukken. Pers de limoenen uit en meng dit samen met de ketjap, 3 eetlepels Maggie, mosterd en uienpoeder. Plet de teentjes knoflook met de snijkant van een mes en voeg deze toe aan de marinade.

Leg het vlees in de marinade en laat dit minimaal 2 tot 3 uur in de koelkast marineren, maar bij voorkeur een hele nacht .

 

Bereiden:

Stap 1: Snijd de ui, wortel, tomaten en bleekselderij in stukken. De groentes hoeven niet heel fijn te worden gesneden. 

Stap 2: Neem een grote braadpan. Verhit olijfolie in de pan en bak het vlees rondom bruin. Doe dit steeds in porties, zodat het vlees echt bruin kan worden. Voeg tussentijds olie toe, indien de pan te droog wordt.

Stap 3: Haal het vlees uit de pan en zet apart. Bak vervolgens alle groentes (zonder de tomaten) enkele minuten en voeg halverwege een eetlepel Maggie toe.

Stap 4: Doe het vlees terug in de pan en voeg vervolgens de ingeblikte tomaten, de gesneden tomaten en de tomatenketchup erbij. Roer het geheel goed door. 

Stap 5: Laat het geheel 3 tot 4 uur sudderen op het kleinste pitje en bij voorkeur op een sudderplaatje. Heb je een braadpan die in de oven kan worden geplaatst? Dan kun je er ook voor kiezen om de pan in een heteluchtoven te plaatsen op 150 graden. Roer wel regelmatig door en controleer of het vlees niet droog komt te staan.

Je kunt het gerecht serveren met (zilvervlies)rijst, wanneer dit goed valt. Anders is bloemkoolrijst een goede en gezonde optie!

Traditioneel serveer je bij dit gerecht ook pika, een Antilliaanse sambal van madamme jeanette pepers gemaakt. Ik koos zelf, als echte Hollandse, voor een minder pittige sambal. 

Bewaaradvies:

In de koelkast is het stoofgerecht 2 dagen houdbaar. Plaats het gerecht zodra het is afgekoeld in de koelkast. Ingevroren kun je het stoofvlees 3 maanden bewaren. 

Meer recepten

Zomerse wraps met zalm en avocado

Het klinkt misschien als veel werk: je wraps zelf maken. Maar dat valt reuze mee! En er zitten grote voordelen aan: deze wraps bevatten meer vezels en meer eiwit. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor de kant en klare volkoren wraps of de bieten-, wortelwraps. Dit...

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Vispotje met kabeljauw

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...