Gram eiwit

Na mijn interview met obesitas chirurg Yair Acherman, vroeg ik hem wat zijn ‘signature dish’ is. Hij vertelde dat dit recept tot een van zijn favoriete gerechten behoort. Yair is zelf afkomstig van Curaçao en maakt dit gerecht graag voor zijn gezin.

En dat is heel goed te begrijpen, want wat is dit gerecht lekker!

Bij omschrijving van de bereiding staat bij dit gerecht: “Awel bon, ban kuminsa’”: Je moet met passie koken en niet met metingen.  Je mag dus afwijken van de hoeveelheden aan specerijen naar wat je zelf lekker vindt.

Ingredienten

Voor 8-10 porties

  • 1000 gram sukadelappen. 

  • 3-4 grote uien 

  • 2 vleestomaten 

  • 5-6 stengels bleekselderij 

  • ½ winterpeen 

  • 2 blikjes hele ingeblikte tomaten a 400 gram 

  • 2 Lamoenchi (limoenen)

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 eetlepels ketchup

  • 5 eetlepels Ketjap manis

  • 4 eetlepels Maggi

  • 1 eetlepel franse mosterd

  • 1 flinke eetlepel uienpoeder (Adobo)

     

Bereiding

Marineren:

Snijd het vlees in stukken. Pers de limoenen uit en meng dit samen met de ketjap, 3 eetlepels Maggie, mosterd en uienpoeder. Plet de teentjes knoflook met de snijkant van een mes en voeg deze toe aan de marinade.

Leg het vlees in de marinade en laat dit minimaal 2 tot 3 uur in de koelkast marineren, maar bij voorkeur een hele nacht .

 

Bereiden:

Stap 1: Snijd de ui, wortel, tomaten en bleekselderij in stukken. De groentes hoeven niet heel fijn te worden gesneden. 

Stap 2: Neem een grote braadpan. Verhit olijfolie in de pan en bak het vlees rondom bruin. Doe dit steeds in porties, zodat het vlees echt bruin kan worden. Voeg tussentijds olie toe, indien de pan te droog wordt.

Stap 3: Haal het vlees uit de pan en zet apart. Bak vervolgens alle groentes (zonder de tomaten) enkele minuten en voeg halverwege een eetlepel Maggie toe.

Stap 4: Doe het vlees terug in de pan en voeg vervolgens de ingeblikte tomaten, de gesneden tomaten en de tomatenketchup erbij. Roer het geheel goed door. 

Stap 5: Laat het geheel 3 tot 4 uur sudderen op het kleinste pitje en bij voorkeur op een sudderplaatje. Heb je een braadpan die in de oven kan worden geplaatst? Dan kun je er ook voor kiezen om de pan in een heteluchtoven te plaatsen op 150 graden. Roer wel regelmatig door en controleer of het vlees niet droog komt te staan.

Je kunt het gerecht serveren met (zilvervlies)rijst, wanneer dit goed valt. Anders is bloemkoolrijst een goede en gezonde optie!

Traditioneel serveer je bij dit gerecht ook pika, een Antilliaanse sambal van madamme jeanette pepers gemaakt. Ik koos zelf, als echte Hollandse, voor een minder pittige sambal. 

Bewaaradvies:

In de koelkast is het stoofgerecht 2 dagen houdbaar. Plaats het gerecht zodra het is afgekoeld in de koelkast. Ingevroren kun je het stoofvlees 3 maanden bewaren. 

Meer recepten

Zalmburgertjes

Zalmburgertjes

Deze zalmburgertjes kun je op heel veel manieren eten. Je kunt ze eten als tussendoortje of als hapje bij een feestelijke gelegenheid. Je zou ze ook op een (volkoren) wrap kunnen eten voor de lunch of door een salade heen. Daarnaast kun je ook grotere burgers maken en...

Ovenschotel met pompoen

Ovenschotel met pompoen

Een lekkere ovenschotel voor in de herfst met pompoen. Wanneer je niet zo veel tijd hebt om te koken, zou je voorgesneden blokjes pompoen kunnen kiezen in plaats van een hele pompoen. Dit gerecht is voor 4 tot 6 personen, afhankelijk van de portie die je op kunt en de...

Goulashsoep

Goulashsoep

Een lekkere maaltijdsoep voor regenachtige en koude dagen. Omdat deze soep zo goed gevuld is, bevat het voldoende eiwitten om een lunch of diner te vervangen. Wanneer je rundvlees niet goed kunt verdragen zou je kunnen kiezen voor kip in plaats  van de...