Gram eiwit

Coldbrew ice tea

mei 16, 2019

Een lekkere, frisse drank zonder suiker, koolzuur en zoetstoffen: cold brew ice tea! Je kunt cold brew ice tea maken met verse thee en theezakjes, in de smaak die jij lekker vindt. Losse thee, van goede kwaliteit, geeft een lekkerder smaak dan thee uit een theezakje. Omdat je geen gekookt water gebruikt maar koud water, heeft de thee geen bittere smaak. Ik koos vlierbloesemthee voor het maken van de cold brew ice tea. Deze haalde ik bij een lokale theewinkel.

Op mijn werk hoor ik wel eens de geruchten dat koolzuur je maag zou kunnen oprekken. Dit is echter niet het geval. Koolzuurhoudende dranken worden afgeraden omdat ze druk geven op de maag- en darmwand en hierdoor een (te) vol gevoel geven. Daarnaast kun je, bij veelvuldig drinken van koolzuur, wennen aan deze druk op de maag. Dit kan het punt waarop je verzadiging voelt verleggen, waardoor je bij het eten minder snel verzadiging zult voelen als voorheen.

Zoetstoffen zijn een goed alternatief in dranken om minder calorieën binnen te krijgen en klachten zoals dumping te voorkomen. Toch ben ik van mening dat het goed is om niet te veel te wennen aan (continue) een zoete smaak.

Ingredienten

Voor 1 liter

  • 1 liter koud water

  • 10 gram losse thee of 2 zakjes thee

  • Paar takjes munt

  • 1 sinaasappel

Bereiding

Stap 1 Schenk het water in een kan en voeg de thee toe. Laat de thee voor minstens 8 uur in de koelkast staan.

Stap 2 Zeef de thee wanneer je losse thee hebt gebruikt.

Stap 3 Voor het serveren kun je munt, schijfjes sinaasappel en ijsblokjes toevoegen. Dit combineert erg goed met de smaak van vlierbloesem! 

Variatiemogelijkheid:

Bij dit recept kun je gemakkelijk varieren. Zo zijn er verschillende kruiden en soorten fruit die je kunt toevoegen. Denk eens aan verse gember, rozemarijn, limoen/citroen, blauwe bessen, frambozen, aardbeien of een paar blaadjes van de steviaplant. 

Meer recepten

Pistache koekjes

Pistache koekjes

Dit recept kwam ik tegen op de website van Laura’s bakery en omdat ze er zo ontzettend smakelijk uitzagen wilde ik graag een suikerarme versie uitproberen. En dat is naar mijn mening goed geslaagd. Voor zoetstof gebruikte Sukrin Icing omdat ik de smaak veel beter vind...

Hartige muffins

Hartige muffins

Enige tijd geleden kreeg ik dit recept van Joost Teunissen van @gastricbyjoost. Echt een lekker en gemakkelijk recept. Dit recept is eiwitrijk! Een muffin bevat 10 gram eiwit. Daarnaast kun je met dit gerecht zo veel variëren. Bekijk in het recept welke leftovers je...

Zalmburgertjes

Zalmburgertjes

Deze zalmburgertjes kun je op heel veel manieren eten. Je kunt ze eten als tussendoortje of als hapje bij een feestelijke gelegenheid. Je zou ze ook op een (volkoren) wrap kunnen eten voor de lunch of door een salade heen. Daarnaast kun je ook grotere burgers maken en...