Gram eiwit

Cloud bread pizza

jun 8, 2019

Via Instagram kreeg ik het verzoek om een recept voor pizza te bedenken. Een traditioneel pizzadeeg is van witte bloem bereid en bevat daarom veel (snelle) koolhydraten. Niet alleen levert dit veel calorieën maar kan ook vaak klachten geven na een maagverkleiningsoperatie. Daarom vond ik het belangrijk om met een recept te komen wat laag was in snelle koolhydraten en eiwitrijk.

Cloudbread is al een langer bestaand gerecht en zal mensen misschien bekend in de oren klinken als ze een laag koolhydraatdieet hebben gevolgd. Voor mij was het de eerste keer dat ik een soortgelijk gerecht bereidde maar ik vond het bijzonder lekker!

Ingredienten

Voor 2 personen

  • 3 eieren
  • 100 gram roomkaas light
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 ml passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
  • 1 theelepel italiaanse kruiden
  • 40 gram parmaham
  • Handje champignons
  • ½ bol mozzarella 
  • 4 takjes verse basilicum
  • Handje rucola

    Bereiding

    Stap 1 Verwarm de oven op 150 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet lichtjes in met olijfolie. Neem 2 kommen en splits daarin de 2 eieren. Doe in één kom de eiwitten en in de anderé de eidooiers.

    Stap 2 Voeg een snufje zout toe aan de eiwitten en klop deze stijf met een mixer. Voeg de roomkaas en het bakpoeder toe aan de kom met de eigelen en meng dit tot een luchtig beslag.

    Spatel een klein deel van de eiwitten door het mengsel van de eigelen. Doe dit voorzichtig zodat de lucht niet verdwijnt. Voeg vervolgens weer een deel van de eiwitten toe en schep dit er doorheen. Voeg vervolgens het gehele eigeelmengsel bij de eiwitten en schep het geheel door elkaar.

    Stap 3 Stort het mengsel nu uit op de bakplaat en smeer dit uit tot een cirkel. Plaats de bakplaat 30 minuten in de oven.

    Stap 4 Meng ondertussen de passata di pomodoro samen met de Italiaanse kruiden en breng verder op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de champignons en mozzarella in plakken.

    Stap 5 Wanneer het cloud bread uit de oven komt kun je deze voorzichtig insmeren met de passata di pomodoro en beleg vervolgens met de parmaham, champignons, mozzarella en basilicum. Plaats daarna het cloud bread nog 10 minuten in de oven. Serveer de pizza met de rucola.

    Variatiemogelijkheid:

    Je kunt de pizza met elke beleg beleggen dat jijzelf lekker vindt. Denk aan: pesto met gerookte kip, gegrilde groente met mozzarella of een klassieker: salami en paprika.

    Meer recepten

    Koninginnesoep

    Koninginnesoep

    Dit recept kwam ik tegen op de website van Laura’s bakery en omdat ze er zo ontzettend smakelijk uitzagen wilde ik graag een suikerarme versie uitproberen. En dat is naar mijn mening goed geslaagd. Voor zoetstof gebruikte Sukrin Icing omdat ik de smaak veel beter vind...

    Zalmburgertjes

    Zalmburgertjes

    Deze zalmburgertjes kun je op heel veel manieren eten. Je kunt ze eten als tussendoortje of als hapje bij een feestelijke gelegenheid. Je zou ze ook op een (volkoren) wrap kunnen eten voor de lunch of door een salade heen. Daarnaast kun je ook grotere burgers maken en...

    Ovenschotel met pompoen

    Ovenschotel met pompoen

    Een lekkere ovenschotel voor in de herfst met pompoen. Wanneer je niet zo veel tijd hebt om te koken, zou je voorgesneden blokjes pompoen kunnen kiezen in plaats van een hele pompoen. Dit gerecht is voor 4 tot 6 personen, afhankelijk van de portie die je op kunt en de...