Gram eiwit

Cloud bread pizza

jun 8, 2019

Via Instagram kreeg ik het verzoek om een recept voor pizza te bedenken. Een traditioneel pizzadeeg is van witte bloem bereid en bevat daarom veel (snelle) koolhydraten. Niet alleen levert dit veel calorieën maar kan ook vaak klachten geven na een maagverkleiningsoperatie. Daarom vond ik het belangrijk om met een recept te komen wat laag was in snelle koolhydraten en eiwitrijk.

Cloudbread is al een langer bestaand gerecht en zal mensen misschien bekend in de oren klinken als ze een laag koolhydraatdieet hebben gevolgd. Voor mij was het de eerste keer dat ik een soortgelijk gerecht bereidde maar ik vond het bijzonder lekker!

Ingredienten

Voor 2 personen

  • 3 eieren
  • 100 gram roomkaas light
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 ml passata di pomodoro (gezeefde tomaten)
  • 1 theelepel italiaanse kruiden
  • 40 gram parmaham
  • Handje champignons
  • ½ bol mozzarella 
  • 4 takjes verse basilicum
  • Handje rucola

    Bereiding

    Stap 1 Verwarm de oven op 150 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet lichtjes in met olijfolie. Neem 2 kommen en splits daarin de 2 eieren. Doe in één kom de eiwitten en in de anderé de eidooiers.

    Stap 2 Voeg een snufje zout toe aan de eiwitten en klop deze stijf met een mixer. Voeg de roomkaas en het bakpoeder toe aan de kom met de eigelen en meng dit tot een luchtig beslag.

    Spatel een klein deel van de eiwitten door het mengsel van de eigelen. Doe dit voorzichtig zodat de lucht niet verdwijnt. Voeg vervolgens weer een deel van de eiwitten toe en schep dit er doorheen. Voeg vervolgens het gehele eigeelmengsel bij de eiwitten en schep het geheel door elkaar.

    Stap 3 Stort het mengsel nu uit op de bakplaat en smeer dit uit tot een cirkel. Plaats de bakplaat 30 minuten in de oven.

    Stap 4 Meng ondertussen de passata di pomodoro samen met de Italiaanse kruiden en breng verder op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de champignons en mozzarella in plakken.

    Stap 5 Wanneer het cloud bread uit de oven komt kun je deze voorzichtig insmeren met de passata di pomodoro en beleg vervolgens met de parmaham, champignons, mozzarella en basilicum. Plaats daarna het cloud bread nog 10 minuten in de oven. Serveer de pizza met de rucola.

    Variatiemogelijkheid:

    Je kunt de pizza met elke beleg beleggen dat jijzelf lekker vindt. Denk aan: pesto met gerookte kip, gegrilde groente met mozzarella of een klassieker: salami en paprika.

    Meer recepten

    Zwarte bonen burger

    Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

    Vispotje met kabeljauw

    Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...

    Stoofpotje met kip, pompoen en pruim

    Het wordt steeds kouder en dan krijg ik altijd zin in stoofvlees. Helaas verdraagt niet iedereen stoofvlees meer na een maagverkleining, ook al is het boterzacht. Gelukkig kun je ook erg lekkere stoofgerechten met kip maken, zoals dit gerecht! Het gerecht heeft een...