Gram eiwit

Bietjesstampot met vegaburger

dec 18, 2018

Een avondje vegetarisch, dat is voor de meeste mensen geen uitzondering meer. Toch is het een uitdaging om de juiste vleesvervanger te vinden. Veel vleesvervangers zijn namelijk (te) laag in eiwitten. Dit geldt helaas soms ook voor de producten waarop staat: “eiwitrijk” of “bevat veel proteïnen”.  Kijk bij de voedingswaarde of de vleesvervanger meer dan 15 gram eiwit bevat per 100 gram. Dan heb je een goede keuze in handen.

Een voorbeeld voor een eiwitrijke vleesvervanger is de vers plantaardige burger van AH huismerk.

Wel zin in een stukje vlees? Kies dan voor een braadworstje of een bal gehakt.

Ingredienten

Voor 4 personen

  • 500 gram aardappelen
  • 500 gram gekookte bietjes (geraspt)
  • 1 appel
  • 3 sjalotjes
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • Vloeibare margarine
  • 100 ml kookzuivel (7% vet)
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 4 vegetarische burgers (Bijv. AH vers plantaardige burger)

Bereiding

Stap 1 Schil de aardappelen en kook deze in een pan met water, binnen 15 minuten gaar.

Stap 2 Bak in een koekenpan met vloeibare margarine de vegetarische burger volgens aanwijzingen op de verpakking.

Stap 3 Snijd ondertussen de sjalotten in fijne ringen. Verhit nogmaals in dezelfde koekenpan vloeibare margarine, bak de sjalotjes op rustig vuur tot deze zacht zijn en voeg vervolgens de balsamico azijn toe. Roer het geheel nog even goed door.

Stap 4 Giet de aardappelen af en stamp de aardappelen tot puree. Schil de appel en snijd in kleine stukjes.  Voeg de bietjes, mosterd, kookzuivel en appel door de puree heen.

Stap 5 Serveer de stampot met de sjalotjes en vega burger.

 

Variatiemogelijkheid:

Deze stampot is ook erg goed te combineren met vis. Bijvoorbeeld stukje gestoofde kabeljauw, pangafilet of scholfilet. 

Meer recepten

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Vispotje met kabeljauw

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...

Stoofpotje met kip, pompoen en pruim

Het wordt steeds kouder en dan krijg ik altijd zin in stoofvlees. Helaas verdraagt niet iedereen stoofvlees meer na een maagverkleining, ook al is het boterzacht. Gelukkig kun je ook erg lekkere stoofgerechten met kip maken, zoals dit gerecht! Het gerecht heeft een...