Gram eiwit

Basisrecept vleesbouillon

aug 4, 2018

Met dit basisrecept verkrijg je een eiwitrijke bouillon. Een kop soep van 250 ml bevat +/- 20 gram eiwit. Dit komt door het rundvlees waar de bouillon van wordt getrokken. Van deze bouillon kun je gemakkelijk een groentesoep maken door aan de bouillon: soepgroente, gehaktballetjes en eventueel vermicelli toe te voegen. Maar denk ook aan een courgettesoep, broccolisoep of een andere soep waar je bouillon als basis gebruikt.

Het recept ziet er misschien ingewikkeld uit of arbeidsintensief, maar dit valt erg mee.

Ingredienten

Voor +/-2 liter bouillon

  • 1 kg doorregen runderlappen
  • 500 gram rund- of kalfsschenkel
  • 2 uien
  • 1 prei
  • 1 winterwortel
  • 2 stengels selderij
  • 2 el olijfolie
  • 6 peperkorrels
  • 3 takjes bladpeterselie
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 laurierblaadjes
  • evt. ¼ steranijs

Bereiding

Stap 1 Verhit de oven voor op 220°C. Snijd het vlees in blokjes. Halveer de uien. Was de prei, wortel en selderij en snijd in grove stukken. Meng vlees en groenten in een grote kom met de olijfolie en spreid uit in een braadslee. Rooster groenten en vlees ± 30 min in de hete oven tot alles donker van kleur is.

Stap 2 Doe alles over in een ruime pan. Spoel met heet water de aanbaksels los van de bakplaat en giet ze in de pan. Vul aan met water tot alles goed onder staat (± 2,5 l in totaal).

Stap 3 Kneus de peperkorrels onder een pan of in de vijzel en voeg ze samen met peterselie, tijm, rozemarijn, laurier en eventueel steranijs toe. Breng de bouillon zachtjes tegen de kook en laat 3-4 uur trekken op heel laag vuur. Hoe langer hoe beter! De bouillon hoeft niet te koken.  Schep af en toe het schuim van de oppervlakte.

Stap 4 Spoel een theedoek goed schoon onder de kraan om de geur van wasmiddel eruit te spoelen en hang de doek in een zeef over een pan. Giet de bouillon in de doek en laat uitlekken.

Stap 5 Haal het vlees uit de gezeefde groente vandaan. Pluk of snijdt dit eventueel in kleinere stukjes en voeg toe aan de bouillon.

Variatiemogelijkheid:

Je kunt de bouillon in kleinere porties invriezen en ontdooien wanneer je zin hebt in een kop soep of nog veel groente over hebt van de rest van de week.

Dit recept is afkomstig van delicious magazine.

Meer recepten

Zomerse wraps met zalm en avocado

Het klinkt misschien als veel werk: je wraps zelf maken. Maar dat valt reuze mee! En er zitten grote voordelen aan: deze wraps bevatten meer vezels en meer eiwit. Je kunt natuurlijk altijd kiezen voor de kant en klare volkoren wraps of de bieten-, wortelwraps. Dit...

Zwarte bonen burger

Een van mijn goede voornemens is om minder vlees te eten. Nu is dat na een maagverkleining een minder gemakkelijke optie. Je wilt voldoende eiwitten binnen krijgen en vlees, vis en kip is nu eenmaal een zeer eiwitrijke keuze. Toen ik dit recept van Yellowlemontreeblog...

Vispotje met kabeljauw

Witvis is eiwitrijk en licht verteerbaar. Dit maakt kabeljauw een prettig ingrediënt om te kiezen na een maagverkleiningsoperatie. De combinatie van de kruiden en zure room geven dit gerecht weer een bijzonder lekkere smaak.Ingredienten Voor 4 personen 4 moten...