Gram eiwit

Appeltaart

jun 8, 2019

Recent kreeg in het verzoek  via Instagram om een gezonde variant te plaatsen voor (appel)taart. Een erg goed idee. Appeltaart is een taart die veel mensen lekker vinden en daarom gemakkelijk kan worden geserveerd tijdens verjaardagen of feestdagen.

Net als de andere feestrecepten is dit geen recept voor iedere week maar voor speciale gelegenheden. Een erg lekkere taart waarbij je minder calorieën en suikers binnenkrijg en hopelijk daarbij ook geen klachten. Daarnaast zitten er meer eiwitten in dan de gemiddelde appeltaart waardoor de appeltaart voor langere tijd verzadiging biedt.

De appels hoeven niet te worden geschild, hierdoor krijg je meer vezels binnen (en het scheelt ook nog eens tijd!).

Ingredienten

  • 4 zachtzure appels (geschild, in smalle partjes)
  • 3 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 100 gram boter
  • 150 gram abrikozenjam  minder zoet
  • 3 eieren 
  • 250 gram magere kwark 
  • 150 gram zelfrijzend bakmeel 
  • 50 gram amandelmeel 
  • 50 gram amandelschaafsel

    Bereiding

    Stap 1: Verwarm de oven voor op 160 graden. Was de appels en snijd ze in dunne partjes. Besprenkel de appelpartjes met het citroensap en kaneelpoeder.

    Stap 2: Smelt de boter en roer of mix deze samen met de abrikozenjam. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe. Schep de kwark er vervolgens bij en roer goed door.

    Stap 3: Voeg geleidelijk het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel toe.

    Stap 4: Schep het beslag in een ingevette springvorm (24 cm ø). Verdeel vervolgens de appelpartjes over het beslag (of wanneer je wat meer tijd hebt: leg de appelpartjes in cirkels (begin hierbij aan de buitenrand). Strooi het amandelschaafsel over overheen.

    Stap 5: Plaats de taart 60 minuten in de oven tot de taart goudbruin en gaar is. 

    Variatiemogelijkheid:

    In plaats van appels kun je ook kiezen voor ander vers fruit zoals peren, abrikozen, kersen of perziken!

     

    Meer recepten

    Pistache koekjes

    Pistache koekjes

    Dit recept kwam ik tegen op de website van Laura’s bakery en omdat ze er zo ontzettend smakelijk uitzagen wilde ik graag een suikerarme versie uitproberen. En dat is naar mijn mening goed geslaagd. Voor zoetstof gebruikte Sukrin Icing omdat ik de smaak veel beter vind...

    Appelflappen uit de oven

    Appelflappen uit de oven

    Ingredienten Voor 10 stuks 5 vellen filodeeg  2 kleine zoete appels 50 gram rozijnen 1 ei 1 theelepel kaneel 2 eetlepels amandelmeel Bereiding Stap 1 Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de appels en snijd in kleine blokjes. Plaats de appelstukjes in een kom en...

    Kwark oliebollen

    Kwark oliebollen

    Ingredienten Voor 12 stuks 250 gram (spelt)meel 250 gram vanillekwark (ik koos voor Milde kwark van Campina) 1 ei ½ zakje gist Mespunt zout 1 theelepel kaneel 50 gram rozijnen 50 gram sukade (optioneel) Sinaasappelschil van één sinaasappel Zonnebloemolie Bereiding...