Vegetarisch eetpatroon en bariatrische chirurgie
Steeds meer mensen overwegen om vegetarisch te eten of vaker een dag geen vlees te eten. Een goede keuze voor het milieu en dierenwelzijn!
Na een maagverkleining wordt door veel zorgverleners de nadruk gelegd op dierlijke eiwitten uit zuivel, eieren, vlees, vis en gevolgelte.
Omdat ik steeds vaker vegetariërs tegen kom in mijn spreekkamer, hierbij meer uitleg waar je op moet letten.
Dierlijke eiwit vs plantaardige eiwitten
“Waarom gaat de voorkeur uit naar dierlijke eiwitten? Brood, granen, peulvruchten en noten bevatten toch ook eiwitten.”
Dierlijke eiwitten zijn kwalitatief en beter bruikbaar voor ons lichaam. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Dierlijke eiwitten bevatten vaak meer aminozuren die essentieel zijn voor ons lichaam of hebben een betere verhouding van deze essentiele aminozuren. We moeten meer van plantaardige eiwitten eten om dezelfde hoeveelheid essentiele aminozuren binnen te krijgen. Daarom ligt de behoefte aan eiwit voor mensen met een vegetarisch eetpatroon soms hoger. Dit ligt er aan of er zuivel, eieren en eventueel vis wordt gegeten en in welke hoeveelheden deze worden genuttigd.
Bij een veganistisch eetpatroon is er zeker sprake van een verhoogde eiwitbehoefte.
Waarop letten bij een vegetarisch eetpatroon om toch voldoende eiwitten binnen te krijgen:
Warme maaltijd:
Na bariatrische chirurgie valt de warme maaltijd vaak zwaar. Dat is niet vreemd want deze maaltijd is het meest eiwitrijk. Een stukje vlees, vis of kip van 80 gram bevat vaak rond de 20 gram eiwitten. Bij een gemiddelde eiwitbehoefte van 50-70 gram per persoon, per dag is dit al snel 1/3 van de totale eiwitbehoefte.
Als vegetarier of flexitarier is het daarom belangrijk om te kiezen voor een goede vleesvervanger. Alleen kaas, noten of peulvruchten toevoegen aan de maaltijd komt niet in de buurt van het aandeel aan eiwitten wat een stukje vlees bevat.
Maar wat is een goede vleesvervanger? Gelukkig zijn er steeds meer kwalitatief goede en smakelijke vleesvervangers! Omdat het aanbod zo groot is, zal ik geen opsomming gaan maken van alle geschikte producten. Let goed op de verpakkingen en kijk naar de voedingswaarde van het product. Bevat een vleesvervanger per 100 gram product meer dan 20 gram eiwit, dan is dit een hele goede vleesvervanger! Bevat het meer dan 15 gram eiwit, dan is deze nog steeds redelijk goed. Probeer dan ook 100 gram van deze vleesvervanger op te krijgen en verdeel desnoods de warme maaltijd in 2 kleinere maaltijden.
Broodmaaltijd:
Kies voor eiwitrijk broodbeleg: zoals kaas, gekookt ei, omelet en eventueel vis als dit binnen jouw eetgewoontes valt.
Zoet beleg of varianten van humus zijn helaas niet eiwitrijk. Notenpasta’s bevatten wel eiwitten. Maar ook hierbij geldt, dit zijn plantaardige eiwitten. Eet je geen kaas of eieren, of kun je dit moeizaam verdragen na de operatie, kies dan voor minimaal één cracker of boterham met notenpasta.
Geen fan van kaas en valt ei niet prettig? Denk dan aan muesli, granola, cornflakes of havermout gecombineerd met zuivel.
Tussendoor:
Kies voor zuivel! En dan het liefst voor eiwitrijkere zuivel zoals magere kwark, Griekse yoghurt (0-2% vet) of een variant van de high proteïn zuivel. Het liefst 2x per dag. Kies je liever voor plantaardige zuivel? Dan is plantaardige zuivel op basis van soja de beste optie.
Denk anders aan: een cracker of rijstwafel met kaas tussendoor of een gekookt ei.
Lactose intolerant: kies dan liever voor lactosevrije zuivel dan voor plantaardige zuivel. Er zijn steeds meer verse lactosevrije melkproducten in het koelvak verkrijgbaar. Voor velen met een lactose intolerantie geldt dat een (kleine) hoeveelheid gezuurde zuivel, zoals yoghurt, karnemelk of kwark beter verdragen wordt. Dit zou je zelf kunnen uitproberen.
Drinken:
Kies voor een extra glas yoghurtdrink, melk of karnemelk. Houd je van een koffie verkeerd of cappuccino? Kies dan voor verse halfvolle melk door de koffie in plaats van koffiemelk of creamer.
Twijfel je er aan of je voldoende eiwitten binnen krijgt? Dit zou je de diëtist kunnen navragen die jouw begeleid. Momenteel niet onder begeleiding van een diëtist? Bereken dan zelf je eiwitinname met de Eetmeter van het voedingscentum, via de website (link) of de app.
Vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Laat het me weten!