Obstipatie na een gastric bypass of gastric sleeve

dec 28, 2018

Super vervelend maar helaas komt obstipatie vaak voor na een gastric bypass of gastric sleeve operatie. Lees in dit artikel wat je kunt doen om deze klachten te verminderen maar ook wat je beter niet kunt doen bij verstopping. Ik heb de adviezen opgesplitst in de vloeibare fase (de eerste dagen na operatie) en vaste voeding.

Wanneer is er sprake van obstipatie?

Een normale stoelgang is wanneer we 3x per dag tot 3x per week ontlasting hebben. Het is goed om je te realiseren dat de stoelgang na operatie sterk kan veranderen. Je zult mogelijk minder vaak ontlasting hebben en daarnaast een kleinere hoeveelheid ontlasting hebben. Er hoeft dan nog geen sprake van obstipatie te zijn. Ook kan de ontlasting anders zijn van kleur en consistentie.

Er is sprake van obstipatie wanneer er 2 of meer van de onderstaande klachten zich voordoen:

  • Minder dan 2x per week ontlasting;
  • De ontlasting is hard en droog of keutelig; 
  • De stoelgang doet pijn;
  • Je hebt buikpijn of buikkrampen; 
  • Je moet hard persen bij de stoelgang; 
  • Je kunt na het toiletbezoek het gevoel hebben dat je nog niet klaar bent; 
  • Je hebt overloopdiarrree. Dunne ontlasting gaat langs de harde ontlasting naar buiten.   

Vloeibare fase:

Ben je nog in de vloeibare fase na operatie? Er zijn dan meerdere factoren die obstipatie in de hand werken. Een operatie aan de darmen + narcose kan er voor zorgen dat de darmen moeizamer op gang komen. Daarnaast is het, zeker de eerste dagen na operatie, lastig om voldoende te drinken en voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Het meest belangrijk is om voldoende te drinken. Als je moeite hebt met het drinken, probeer dan zoveel mogelijk te variëren: thee/koffie, suikervrije limonade, zuivel, bouillon. Drink over de dag steeds kleine hoeveelheden (slokjes) en houdt een flesje drinken bij de hand.

Voldoende vezels: je kunt helaas nog geen vezelrijke kracker of boterham eten in deze fase. Kies voor (havermout)pap, gepureerd vers en/of gedroogd fruit(met schil) en gepureerde groente en/of peulvruchten. 

Laat vet niet helemaal weg uit de voeding. Door alle vettere voedingsmiddelen te vermijden, zul je de klachten van obstipatie verergeren. Voeg jus toe aan je gepureerde warme maaltijd. Daarnaast hoeven niet alle zuivelproducten mager te zijn. Kies ook voor halfvolle zuivelproducten.

 

Vaste voeding:

Wanneer je vaste voeding mag en kunt eten, is vocht nog steeds een van de belangrijkste onderdelen voor het verbeteren van de stoelgang. Probeer dagelijks 1,5-2 liter vocht binnen te krijgen.

Kies voor vezels: volkoren of vezelrijke boterhammen, knäckebröd, beschuit en cracottes. Kies tussendoor voor vers of gedroogd fruit in combinatie met zuivel, een knäckebröd met hartig beleg of bijvoorbeeld een zelfgebakken mueslireep of havermoutkoekje!

Ook bij de warme maaltijd kun je kiezen voor extra vezels. Naast groente zijn peulvruchten, zilvervliesrijst en volkoren/vezelrijke pasta een goede bron van wat extra vezels.

Laat vetten niet weg uit de voeding. Doe margarine of roomboter op je brood(vervanger) Kies met afwisseling voor vette vis en halfvolle zuivel. Gebruik bij de bereiding van de warme maaltijd plantaardige olie of vloeibare margarine.

 

Aanvullende algemene adviezen:

  • Er is nog een extra reden om goed te kauwen en rustig te eten na de operatie. Het is ook beter voor de stoelgang. Ook regelmatig eten en drinken heeft een positieve uitwerking op de ontlasting
  • Probeer je toiletbezoek niet uit te stellen. Als je moet, dan moet je.
  • Draag geen kleding aan die knellend zit bij de buik.
  • Je kunt extra zemelen of lijnzaad toevoegen aan bijvoorbeeld je schaaltje yoghurt, karnemelk of pap.

 

Hebben de bovenstaande adviezen onvoldoende effect?

Allereerst: slik geen laxeertabletten van de drogist, apotheek of reformzaak. Ook geen laxeerthee. Dit heeft maar tijdelijk een positief resultaat en zal op lange termijn een negatief effect hebben op de darmwerking.
Let op met het gebruik van lactulose, dit is een suikerrijke siroop en kan daardoor klachten geven zoals het dumping syndroom.

Beste oplossing: bespreek je klachten met je behandend arts of huisarts. De arts kan een vezelpreparaat voorschrijven, zoals Metamucil of Movicolon. Denk er hierbij wel aan om voldoende te drinken. Als je niet voldoende drinkt, kan het vezelpreparaat averechts  werken. 

Meer artikelen

Buikgriep of voedselvergiftiging na een maagverkleining

Buikgriep of voedselvergiftiging na een maagverkleining

Het is zonder een maagverkleining al ontzettend vervelend om buikgriep te hebben, maar misschien nog wel extra vervelend wanneer je een maagverkleining hebt. Wanneer je niet ziek bent, kan voldoende eten en drinken al een uitdaging zijn. Daarbij is er na een...

“De vastloper” passageklachten na een maagverkleining

“De vastloper” passageklachten na een maagverkleining

In dit artikel ga ik in op de passageproblemen na een maagverkleining of maagomleiding, onder lotgenoten wordt dit vaak ‘de vastloper’ genoemd. Zeker in de eerste maanden na een gastric bypass operatie kunnen diverse klachten worden ervaren. Bijvoorbeeld het gevoel...

Kan je maag oprekken na een maagverkleining?

Kan je maag oprekken na een maagverkleining?

Een vraag die vaak wordt gesteld door mensen die  een maagverkleiningsoperatie hebben ondergaan. Kan de maag weer oprekken als ik te veel eet, met als gevolg dat ik weer aankom in gewicht? Ik ging hierover in gesprek met obesitas chirurg, Yair Acherman, werkzaam in...