Haarverlies na een gastric bypass of gastric sleeve

dec 28, 2018

Een van de complicaties van de Gastric Sleeve en Gastric bypass. Geen levensbedreigende klacht maar wel onzettend vervelend! Daar zat je dus echt niet op te wachten. De meeste mensen krijgen klachten van haaruitval 3 tot 6 maanden na operatie. In dit artikel geef ik hier uitleg over en hopelijk kan ik ook meer gerustheid geven.

 

Het haaruitval wat na bariatrische chirurgie ontstaat heet telogeen effluvium. Het berust op een abnormale haarcyclus, waardoor er teveel haren in de uitvalfase (= telogene fase) terechtkomen.

Menselijke haarzakjes hebben drie stadia:

Anagene fase: een groeifase. Vrouwen hebben ongeveer 85% en mannen 90% van de haren in de anagene fase. Alle haren beginnen in de anagene fase en groeien gedurende een bepaalde periode (meestal 2-6 jaar).

Katage fase: een overgangsfase van groei naar rust. De groei is dan gestopt. De haar zit nog wel vast in de hoofdhuid, maar de haarzak begint te verschrompelen. De haar wordt steeds dunner en er zit ook minder pigment in. Tussen 0-6% van de haren zijn katageen.

Telogene fase: een slapende fase. Dit is de fase dat de haar uitvalt. Tegelijkertijd begint in dezelfde haarzak een nieuwe haar aan een nieuwe groeicyclus. Tussen 2-18% van alle haren zitten in de telogene fase.

 

De oorzaak van dit probleem:

Bij (acuut) telogeen effluvium gaat meestal een uitlokkende gebeurtenis vooraf die de haargroeicyclus verstoort. Er gaan dan opeens heel veel haren van de anagene (groei)fase over in de katagene fase. Na enkele weken komen al die haren in de telogene fase en vallen vervolgens min of meer tegelijkertijd uit.

 

Er zijn meerdere redenen waarom dit kan gebeuren:

  • Chirurgie, acute ziekte, trauma
  • Lage voedingsinname, Crash-dieet, lage eiwitinname, anorexia, chronisch ijzergebrek
  • Hormonale veranderingen of stoornissen
  • Vitamine / mineraal tekort
  • Recent trauma
  • Spanning
  • Zwangerschap
  • Genetica
  • Veroudering 

Wanneer je geopereerd bent, heb je te maken met een combinatie van factoren: waaronder de operaties zelf, snel gewichtsverlies, hormonale veranderingen, een lage eiwit- of voedingsinname. Daarom is de kans op haaruitval of dunner worden veel groter voor mensen die bariatrische chirurgie hebben ondergaan.

 

Het goede nieuws:

Het is een natuurlijke reactie op meerdere stressfactoren, die 5-15% haarverlies als gevolg van de stress door de operaties en gewichtsverlies. Het duurt vaak niet langer dan 6 maanden. Het groeit zeer waarschijnlijk weer aan.

 

Wat kun je doen bij haaruitval:

Eet voldoende eiwitten!! Eet met regelmaat, 6x per dag.  Dit is het aller belangrijkste. Let goed op je eetpatroon. Houd enkele dagen bij hoeveel eiwitten je binnen krijgt en bekijk hier hoeveel eiwitten je nodig hebt. Lees hier meer over dit onderwerp. 

Overleg met je diëtist: is je eiwitinname voldoende en krijg je ook voldoende energie binnen? Als je energieinname dermate laag is, kun je de eiwitten niet gebruiken waar je ze zo hard voor nodig hebt.

Slik je multivitamine. Kies voor een multivitamine die 100% van de aanbevolen hoeveelheid bevat van alle vitamines en mineralen. Let hierbij extra op voldoende ijzer (14 mg) en vitamine B12 (2,5 μg). Je kunt ook  kiezen voor een van de multivitamine die speciaal zijn voor na een bariatrische ingreep zoals Fit For Me, Barinutrics of Flindall. 

 

Wat kun je beter niet doen?

Het haarverlies is een natuurlijke respons op meerdere stressfactoren. Hierdoor is het niet te beïnvloeden door dure shampoo’s of een overdaad aan vitamines-mineralen. Ook een overdaad aan eiwitten (denk aan meerdere eiwitshakes per dag) zal niet het effect hebben wat je wenst. 

 

Als je gaat googlen op haaruitval dan krijg je veelbelovende pillen en shampoo’s in beeld. Dit geldt trouwens ook voor als je een willekeurige drogist binnen loopt en vraagt of je iets zou kunnen kopen tegen haaruitval.

 

Mijn advies: houd je portemonnee in je zak. De pillen die je voor haarverlies kunt kopen zullen niet het resultaat hebben waar je op hoopt. Daarnaast zit er vaak vitamine B6 aan deze tabletten toegevoegd die kunnen zorgen voor een te hoog vitamine B6 gehalte in het bloed. En dit is weer schadelijk voor het lichaam. Vermijd ook overdadig hoeveelheden vitamine A en hoge dosis aan zink in supplementen, deze zijn beide potentieel schadelijk.

Overleg altijd eerst met je behandelend arts of huisarts of het nuttig kan zijn om extra zink (mogelijk in combinatie met koper) te gebruiken.

Ook de shampoo’s hebben niet het effect wat op het etiket staat. Momenteel is de warenwet zo dat de fabrikant beloftes op de verpakkingen mag zetten die niet waar zijn. Shampoo dringt niet binnen het lichaam en heeft geen effect op het haaruitval.

 

Heb je het vermoeden dat je haar buiten proporties uitvalt. Neem dan altijd contact op met je behandelend arts of de huisarts.

Meer artikelen

Buikgriep of voedselvergiftiging na een maagverkleining

Buikgriep of voedselvergiftiging na een maagverkleining

Het is zonder een maagverkleining al ontzettend vervelend om buikgriep te hebben, maar misschien nog wel extra vervelend wanneer je een maagverkleining hebt. Wanneer je niet ziek bent, kan voldoende eten en drinken al een uitdaging zijn. Daarbij is er na een...

“De vastloper” passageklachten na een maagverkleining

“De vastloper” passageklachten na een maagverkleining

In dit artikel ga ik in op de passageproblemen na een maagverkleining of maagomleiding, onder lotgenoten wordt dit vaak ‘de vastloper’ genoemd. Zeker in de eerste maanden na een gastric bypass operatie kunnen diverse klachten worden ervaren. Bijvoorbeeld het gevoel...

Kan je maag oprekken na een maagverkleining?

Kan je maag oprekken na een maagverkleining?

Een vraag die vaak wordt gesteld door mensen die  een maagverkleiningsoperatie hebben ondergaan. Kan de maag weer oprekken als ik te veel eet, met als gevolg dat ik weer aankom in gewicht? Ik ging hierover in gesprek met obesitas chirurg, Yair Acherman, werkzaam in...