Buikgriep of voedselvergiftiging na een maagverkleining
Het is zonder een maagverkleining al ontzettend vervelend om buikgriep te hebben, maar misschien nog wel extra vervelend wanneer je een maagverkleining hebt. Wanneer je niet ziek bent, kan voldoende eten en drinken al een uitdaging zijn. Daarbij is er na een maagverkleining een sterke afname van de aanwezigheid van maagzuur in het maag-darmkanaal en kun je (vaak) niet braken. Het lijkt er op dat een buikgriep soms langer aanhoudt. In dit artikel staan een aantal voedingsadviezen om handvatten te geven wanneer deze klachten zich voor doen.
Soms is het overduidelijk dat je buikgriep of voedselvergiftiging hebt, bijvoorbeeld als je gezin of andere personen in je omgeving ook ziek zijn geworden. Of je bedenkt je de volgende dag: ‘dat stukje vlees zag er eigenlijk al niet goed uit’ of ‘die salade smaakte vreemd’. Ook zijn er situaties waarin je erg kunt twijfelen of het een buikgriepvirus is of dat er iets anders speelt. Zo kun je een lactose intolerantie ontwikkelen, worden vetten minder goed opgenomen na de operatie of (nog) minder vaak voorkomend: een vernauwing of darmhernia. Om deze reden worden de ‘alarmsignalen’ als eerst besproken.
Neem contact op met de huisarts of behandeld arts wanneer*:
- Je al 3 dagen meer dan 6 keer per dag waterdunne diarree hebt.
- Je diarree hebt en daarbij ook al 3 dagen koorts (vanaf 38 graden).
- Je diarree hebt en daarbij ook voortdurend overgeeft, weinig drinkt en veel dorst hebt.
- De diarree na één week niet minder is geworden.
- Je bloed of slijm bij de ontlasting hebt.
- Je al 24 uur niet meer hebt geplast.
- Je suf bent.
- Je verward bent.
- Je de neiging hebt om flauw te vallen.
- Je continu (hevige) buikpijn hebt.
Vocht:
Het is belangrijk om voldoende te blijven drinken, ten minste 1,5 liter. Als je overgeeft en diarree (en koorts) hebt, dan verlies je een hoop vocht en dat moet worden aangevuld. Probeer uitdroging te voorkomen.
Drinkt steeds kleine hoeveelheden: enkele slokjes. Varieer in temperatuur: misschien vind je (lauw)warm of ijskoud beter vallen.
Wanneer water, thee of andere dranken niet lukken, zou je ORS (oral rehydration salt) kunnen proberen. ORS bevat zouten en een kleine hoeveelheid glucose, net als je bloed dat bevat. De opname van vocht in de darmen verloopt hierdoor gemakkelijker. Probeer ORS eens met een smaakje, want de meeste mensen vinden ORS niet erg smakelijk.
Lukt ORS niet? Dan is er nog een andere optie: een isotone(sport) drank. Isotone dranken bevatten ook een kleine hoeveelheid glucose en mineralen waardoor de opname van vocht beter verloopt. De smaak van deze dranken zijn over het algemeen beter van smaak dan ORS. ORS heeft de meest gunstige samenstelling en heeft om deze reden wel de voorkeur.
Misschien lukt het om zuivel te gebruiken. Echter bij een hevige buikgriep met diarree raad ik aan niet meer dan drie zuivelproducten op een dag te nemen. De reden voor dit advies is dat een geïrriteerde darm soms minder lactase aanmaakt en hierdoor onvoldoende lactose (melksuikers) worden afgebroken. Dit kan de klachten van diarree verergeren.
Het drinken van bouillon kan soms ook prettig zijn, zodat je wat zout binnen krijgt. Door de bouillon te nemen en 30 minuten erna een beschuitje te eten, (zouten en koolhydraten) boots je opnieuw het effect van ORS na.
Waterijsjes zijn soms ook een product om te proberen. Omdat je waterijsjes over het algemeen vaak rustig eet, lukt het om deze binnen te houden. Let wel op: met één waterijsje krijg je vaak maar 55 ml (= nog geen half koffiebekertje) vocht binnen. Dit lijkt soms veel meer maar het is maar een hele kleine hoeveelheid. En van die 55 ml, is er ook nog een deel suiker en geen water. Dus waterijsjes zijn fijn voor de afwisseling maar niet om voldoende vocht binnen te krijgen.
Liever niet: vruchtensappen. Vruchtensappen bevatten veel fructose (vruchtensuikers) deze kunnen extra misselijkheid, vertraagde maagontlediging en irritatie van de darm veroorzaken.
Eten:
Blijf vooral drinken maar blijf ook proberen te eten. “Een lege (verkleinde) maag maakt nog misselijker”. Kies in eerste instantie waar je ‘trek’ in hebt of de minste weerstand bij je opwekt. Kies bij voorkeur voor lichtverteerbare producten zoals beschuit, crackers, geroosterde boterham of volkoren biscuitjes. Of (havermout)pap, gekookt eitje, kwark, yoghurt (eventueel met muesli).
Vaste voeding zorgt ook voor meer binding van de ontlasting. Als je alleen vocht binnenkrijgt, heb je vaak geen vaste ontlasting.
Antibiotica
Heb je recent een antibioticakuur gehad en heb je sindsdien buikklachten? Dan raad ik aan een probiotica te gebruiken. Antibiotica dood de slechte bacteriën die je ziek hebben gemaakt maar doden tegelijkertijd ook de goede bacteriën in de dikke darm. Wanneer je minder goede bacteriën in de darm hebt, kunnen bacteriën die buikklachten veroorzaken de overhand krijgen. Een probiotica bevat goede bacteriën en kunnen daarom de darmflora herstellen.
Nu zijn er in de supermarkt diverse drankjes te koop met probiotica: vifit, yakult en actimel. Deze producten bevatten in verhouding meer suikers dan bijvoorbeeld de producten van Optimel. Dit is (deels) gedaan omdat de goede bacteriën beter overleven in een drank met suiker erin.
Heb je een forse antibioticakuur gehad, dan kun je bijvoorbeeld vifit en yakult gebruiken. Deze producten bevatten allebei een andere bacteriestam en kunnen daardoor elkaar ondersteunen. Let wel op dat je deze dranken heel rustig drinkt, rekening houdend dat er veel suiker toegevoegd is. De hoeveelheid suiker die is toegevoegd zouden dumpingklachten kunnen veroorzaken.
Daarnaast is er het bedrijf: Winclove, dat een probiotica heeft ontwikkelend voor na een antibioticakuur. Lees hier meer over op hun site: https://www.winclove.nl/nl/
Je kunt probiotica ook in pilvorm nemen. Nu zullen niet alle probioticatabletten voldoende levende bacteriën bevatten. Orthica is een merk dat producten met probiotica in het assortiment heeft. Over hun producten heb ik meerdere positieve ervaringen gehoord.
#nospon
Algemene adviezen:
Was je handen goed na elke toiletbezoek met zeep! Buikgriepvirussen zijn erg besmettelijk.
Ideeen voor mee op reis:
Zakjes ORS en zakjes bouillon
Medisch paspoort
*bron: thuisarts.nl
Meer artikelen
“De vastloper” passageklachten na een maagverkleining
In dit artikel ga ik in op de passageproblemen na een maagverkleining of maagomleiding, onder lotgenoten wordt dit vaak ‘de vastloper’ genoemd. Zeker in de eerste maanden na een gastric bypass operatie kunnen diverse klachten worden ervaren. Bijvoorbeeld het gevoel...
Kan je maag oprekken na een maagverkleining?
Een vraag die vaak wordt gesteld door mensen die een maagverkleiningsoperatie hebben ondergaan. Kan de maag weer oprekken als ik te veel eet, met als gevolg dat ik weer aankom in gewicht? Ik ging hierover in gesprek met obesitas chirurg, Yair Acherman, werkzaam in...
Stoppen met roken, voor en na een maagverkleining
Ben je van plan om een gastric bypass of gastric sleeve operatie te ondergaan? Of zit je al in het traject? Dan is de kans zeer aanwezig dat je het advies krijgt om te stoppen met roken. Of misschien ben je gestopt met roken voor de operatie maar is je stoppoging na...